Stoltenberg avviser at han er for «myk»

Men unngikk spørsmål om han er en «hauk» eller «due» som NATO-leder.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Jens Stoltenberg holdt sin første pressekonferanse for norsk presse NATOs hovedkvarter etter tiltredelsen som ny generalsekretær i dag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Jens Stoltenberg holdt sin første pressekonferanse for norsk presse NATOs hovedkvarter etter tiltredelsen som ny generalsekretær i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): I ettermiddag leder Jens Stoltenberg sitt aller første møte i det Nord-Atlantiske råd som NATOs generalsekretær. I etterkant møtte han norsk presse utenfor NATOs hovedkvarter i Brussel.

NRK fikk lov til å stille spørsmål til Norges tidligere statsminister først, og Brussel-korrespondent Åse Marit Befring benyttet muligheten.

- Mange oppfattet deg kanskje som for myk i uttalelsene i dag?

- Jeg er ikke for myk. Jeg valgte riktige og balanserte formuleringer. Det er ingen motsetninger mot et sterkt NATO og et godt forhold til Russland, sier Stoltenberg.

Russland på agendaen Stoltenberg kunne ikke diskutere dagsorden på dagens møte med pressen, men sier at temaer som Russland og situasjonen i Midtøsten ble tatt opp.

Stoltenberg pekte på at Russlands brudd på folkeretten skapte usikkerhet i resten av Europa og for NATO-medlemsland. På spørsmål fra Aftenposten om når han skal gå i dialog med Putin, svarte han:

- Ikke før Russland endrer sin adferd og slutter å bryte internasjonal rett. NATO har innstilt det praktiske og militære samarbeidet med Russland. Vi har fortsatt politisk dialog og samarbeid, men om og når det blir et møte med Putin, har jeg ikke tatt stilling til, sier den ferske NATO-sjefen.

Sterke sammen - Er du en hauk eller due? spør NTB.

- Jeg er Jens Stoltenberg, og jeg har ledererfaring fra Norge. Ett av mine hovedbudskap i dag er at det er feil å lage en motsetning mellom å være fast og sterk og å være åpen for dialog. Har man et sterkt forsvar og NATO-samarbeid, har man et sterkt kort. I Norge har vi kunnet forhandle med Russland om fiskeri og delelinjer, blant annet fordi vi har hatt et sterkt forsvar og medlemskap i NATO.

- Jeg representerer mine 28 medlemsland. Vi er både en militær og en politisk allianse, sier Stoltenberg, da han nok en gang ble spurt om han er myk.

Midtøsten-spørsmål Det ble tidligere i dag kjent at Polen og Tyrkia blir de første landene Stoltenberg besøker som generalsekretær.

På spørsmål om hva dette signaliserer peker han på utfordringene NATO står overfor med usikkerheten i øst fra Russland og usikkerheten i sør med Tyrkia som grenser til både Syria og Irak.

Han sier også det er krevende og uoversiktlig at flere av NATOs medlemsland nå kjemper mot IS i Irak, men ønsker ikke å spekulere i om NATO etter hvert vil bli direkte involvert i kampen mot IS.

Han sa også det var godt å komme i gang i jobben som generalsekretær.

- Det var veldig godt å komme i gang, og det tok ikke mange minuttene før jeg hadde begynt, sa Stoltenberg.