Stoltenberg ber Blair redusere utslipp

Norge er bekymret, reduser de radioaktive utslippene fra Sellafield. Det er budskapet i et brev statsminister Jens Stoltenberg søndag sendte sin britiske kollega Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg uttrykker i brevet stor bekymring for de radioaktive utslippene som kommer fra det kjernefysiske gjenvinningsanlegget i Storbritannia.

- Det er godt dokumentert at technetium-99 transporteres med havstrømmene til norske farvann. Dette har gitt økte verdier av dette farlige stoffet, skriver Stoltenberg.

Direkte form

Den britiske regjeringen skal i løpet av kort tid vurdere fornyet utslippstillatelse, og Stoltenberg levner ingen tvil om hva Norge mener at bør gjøres.

- Miljøvernministeren har appellert til sin britiske kollega om at utslippsnivået fra Sellafield reduseres. Jeg henvender meg nå direkte til deg og ber om at du tar hensyn til vår bekymring, skriver Stoltenberg.

Dyp bekymring

Den norske statsministeren sier også i brevet at landene rundt Nordsjøen alle har ansvar for å sikre et bærekraftig miljø i havet, og peker på at radioaktive utslipp fra Sellafield er en trussel mot miljøet og all den næringsvirksomheten som er knyttet til livet i havet.

- Mulighetene for ytterligere økte utslipp er en kilde til dyp bekymring i Norge, skriver Stoltenberg.

STRIDENS KJERNE: Det omstridte Sellafield-anlegget.Foto: SCANPIX
STRIDENS KJERNE: Det omstridte Sellafield-anlegget.Foto: SCANPIX Vis mer

Alle de nordiske miljøvernministrene har tidligere skrevet under på en anmodning til britiske myndigheter om å redusere utslippene.

Venstre kritiserer

Venstres leder Lars Sponheim rettet under fredagens valgkampåpning flengende kritikk mot statsminister Stoltenberg for hans unnfallenhet i Sellafield-spørsmålet.

- Stoltenberg lovte at han på egen hånd skulle reise over til England for å fortelle statsminister Tony Blair om hva Norge mener om disse utslippene. Dette lovte han å gjøre i juni, men han har ennå ikke gjort det, sa Sponheim.

(NTB)

STRIDENS KJERNE: Det omstridte Sellafield-anlegget.Foto: SCANPIX