- Stoltenberg best som retoriker

Ekspert mener statsministeren vant debatten, men Solberg vinner valget.

- VINNER DEBATTEN: Jens Stoltenberg er den beste retorikeren av de to statsministerkandidatene. Men Erna Solberg kommer til å vinne valget, tror Kjell Terje Ringdal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- VINNER DEBATTEN: Jens Stoltenberg er den beste retorikeren av de to statsministerkandidatene. Men Erna Solberg kommer til å vinne valget, tror Kjell Terje Ringdal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er den overlegent beste retorikeren og sånt sett vant tirsdagens TV-debatt mot Høyres leder Erna Solberg. Men han tror likevel at Solberg vinner valget.

Se Dagbladets dom her.

- Ordene Stoltenberg bruker, er bedre formulert og bedre satt sammen. Men det betyr ikke at han vinner, Erna vinner nok valget. Ikke på grunn av det hun sier, men fordi hun signaliserer håp, slår Ringdal fast etter debatten på TV 2 tirsdag kveld.

Ringdal har en mastergrad i retorikk og massekommunikasjon fra Universitetet i Aarhus og er førstelektor ved Markedshøyskolen.

- To forskjellige stiler - Det vi så i kveld, var to forskjellige stiler. Stoltenberg er ekstremt god til å forsvare politikken og argumentere for at den politikken som har vært ført, har vært bra og god for landet. Han er sterk når han argumenterer for hvordan landet har blitt loset gjennom finanskrisen, og der han blir angrepet, det være seg på økonomi, skole eller helse, så forsvarer han seg godt. Han spiller et fullbrakt politisk forsvar, så godt at det kan minne om et angrep, sier Ringdal til NTB.

Når det gjelder Erna Solberg, mener Ringdal at Høyre er overraskende dårlige til å angripe.

- Det beste angrepet var når antydningene kom om at nå har Arbeiderpartiet sittet i åtte år - og hva har skjedd? som det ble spurt retorisk, sier Ringdal.

- Det er kanskje også det best politiske argumentet i denne valgkampen. Om at «nå har dere sittet i åtte år, og vi, det rike og mette folket, er fortsatt ikke helt fornøyd. Nå trenger vi en endring», mener han.

Savner vyer Ringdal savner de ideologiske vyene til begge partiene.

- Jeg hører ingen ideologiske salgsargumenter for at nå skal det eller det skje. Ideologien leter jeg litt etter. Samtidig leter jeg også etter Arbeiderpartiets framtidsideologi. Der synes jeg begge partene er svake. Hva vil Ap egentlig? Og hva vil Høyre egentlig? Det er to grunnleggende spørsmål, og jeg hører ikke at noen av de to klarer å selge den overordnede ideen om at «nå skal det bli ordentlig fint.

Ringdal mener at Stoltenberg er god på språk, eksempler og kraft, mens Solberg scorer på ro, tilbakeholdenhet og et uutgrunnelig Mona Lisa-smil. Hun er også god på eksempler fra hverdagslivet til folk, mens Stoltenberg er mer faktaorientert og blar opp mange tall.

Fravær av internasjonale spørsmål Retorikkeksperten slår fast at internasjonale spørsmål ikke sto på agendaen da de to partilederne møttes.

- Jeg har begynt å venne meg til at verden er frakoblet den norske politiske debatten. I denne debatten finnes ikke temaer som nød og bistand, fred og sikkerhet, flyktninger og Syria, sier Ringdal.

Til slutt har han også merket seg at journalistene har tatt inn over seg tidligere kritikk og nå lar politikerne fullføre sine setninger og argumenter.

- Det er en god debattform som jeg synes fungerer fint, avslutter han.

 

(NTB)