Stoltenberg-bilde misbrukt av høyreekstremt forlag

Et bilde av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) pryder omslaget til en kontroversiell bok om raseforskjeller utgitt av et høyreekstremt forlag i Storbritannia.

KONTROVERSIELL BILDEBRUK:  Et bilde av statsminister Jens Stoltenberg misbrukt i bok. Her er Stoltenberg på AUF's sommerleir på Gulsrud leirsted ved Tyrifjorden fredag.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KONTROVERSIELL BILDEBRUK: Et bilde av statsminister Jens Stoltenberg misbrukt i bok. Her er Stoltenberg på AUF's sommerleir på Gulsrud leirsted ved Tyrifjorden fredag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet av Stoltenberg er brukt for å illustrere forskjellige raser, og den norske statsministeren har selskap på bokomslaget av den ugandiske diktatoren Idi Amin, den japanske keiseren Akihito og en ukjent australsk aboriginer, skriver VG.

Statsministerens kontor er ikke kjent med utgivelsen av boken og bruken av Stoltenberg på omslaget. Innkjøpssjef Brandon Grinnaker i forlaget Ostara Publications skriver i en e-post til avisen at bildet er fritt tilgjengelig til bruk og at det ikke er nevnt noe om restriksjoner og opphavsrett på hjemmesidene til Statsministerens kontor.

Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas sier til avisen at dette ikke er korrekt.

- Dette er brukt i en sammenheng som ikke har noe som helst med Stoltenberg å gjøre. Hadde det vært en bok som hadde handlet om statsledere eller Jens Stoltenberg, ville det vært annerledes, sier han.

Boken «Race» av John Randal Baker ble første gang utgitt i 1974, og regnes som svært omstridt.

(NTB)