Stoltenberg blir ny statsminister

Jens Stoltenberg blir etter all sannsynlighet Norges nye statsminister. KrF vil ikke ha med Høyre i en ny borgerlig regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg og Bondevik er totalt uenige i om det skal bygges gasskraftverk i Norge med dagens teknologi. Det er saken som nå gjør at Norge får en ny regjering.

Det er ingen selvfølge at Stoltenberg blir landets nye statsminister, men det er det mest trolige. Det er Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl som etter råd fra partienes parlamentariske ledere vil gi Kongen en anbefaling om hvem han bør be om å danne ny regjering.

- Det er ingen automatikk i at det budet bør gå til Stoltenberg. Hvis det er vilje til det i de ikke-sosialistiske partiene, er det en mulighet for en bredere borgerlig regjering, sier Per Kristian Foss (Høyre).

Den tanken ble kjapt og brutalt avlivet av KrFs parlamentariske leder:

- Hvorfor i all verden skulle vi bidra til å søke samarbeid med partier som nettopp har kastet oss ut av regjeringskontorene, sa en tydelig irritert Einar Stensnæs til NRK.

Jens Stoltenberg har så langt ikke sagt noe om å overta regjerings-kontorene.

- Bondevik har kommet med en ryddig avklaring, var Stoltenbergs første kommentar.

Bondevik har sagt klart fra at han og regjeringen vil gå av dersom Stortings-flertallet stemmer mot regjeringens forslag i gasskraftsaken. I dette forslaget vil regjeringen ha garanti for at forurensingsloven ikke skal røres.

Dette er Jens Stoltenberg
Dette er Jens Stoltenberg Vis mer

Både Aps Jens Stoltenberg og Høyres Jan Petersen har etter Bondeviks kabinettspørsmål bekreftet at de vil stemme mot regjeringens forslag. Dermed sørger de to partiene for at regjeringen går av.

Selve avstemningen finner sted i Stortinget senere i kveld.

Dagbladet :på nettet følger saken.

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no