Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stoltenberg bør ta sin hatt og gå. Han har ikke gjort jobben sin

Leif A. Lier mener både statsminister og politiledelse bør gå av etter 22. juli-kommisjonens knusende rapport.

VIL HA HODERULLING: Tidligere politietterforsker Leif A. Lier mener 22. juli-kommisjonens rapport roper på konsekvenser.
Foto: Espen Røst/Dagbladet
VIL HA HODERULLING: Tidligere politietterforsker Leif A. Lier mener 22. juli-kommisjonens rapport roper på konsekvenser. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leif A. Lier — i en årrekke Norges mest kjente politimann — krever at 22. juli-kommisjonens rapport må få konsekvenser.

I flere tiår var Leif A. Lier sentral etterforsker i store kriminalsaker. Lier har også mange års fartstid som leder i politiet. Han har vært sjef for antiterrorpolitiet i Oslo (Delta), og har også ledet arbeidet mot organisert kriminalitet og vold- og drapsetterforskningen i Oslo.

Nå tar han bladet fra munnen, og krever at 22. juli-kommisjonens rapport må få konsekvenser.

- Statsminister Jens Stoltenberg har ansvaret. Han må nå gå av. Stoltenberg må også få følge av toppledelsen i norsk politi, sier Leif A. Lier til Dagbladet.

- Åpenbart - Jeg har ikke lest rapporten, men fulgt nøye med på TV-sendingene og pressekonferansene. Det er åpenbart at det ble gjort en masse
feil 22. juli i fjor. Også fra politiet side. Men spørsmålet er hvilke betingelser hadde tjenestemennene for å gjøre jobben sin?

Lier konstaterer at regjeringen med statsministeren i spissen ikke har lagt forholdene til rette for at politiet kunne utføre sin gjerning.

- Sambandssystemene fungerte ikke. I politibilene var det ikke kartsystemer. Dette har myndighetene vært klar over i årevis. Likevel er det ikke gjort noe for å rette på forholdene.

Politiet har bedt om å få et nødnett, slik at de kan kommunisere med andre etater. I tillegg er politiet så dårlig organisert at det nesten ikke er bemanning på operasjonssentralene, sier Lier.

- Ingen bortforklaring Han mener at de som var på vakt 22. juli 2011 ikke hadde de nødvendige hjelpemidlene til å gjøre jobben de var satt til å utføre.

- Dette er ingen bortforklaring, eller forsøk på å forsvare politiet. Men feilen ligger ikke hos tjenestemenn på gulvet. Jens Stoltenberg
og hans regjering har ikke gjort jobben sin og gitt politiet nødvendige arbeidsredskap. Jens Stoltenberg bør ta sin hatt og gå. Han har ikke gjort jobben sin, sier Leif A. Lier.

- Tar konsekvensen - Hva med ledelsen i politiet?
- De har helt klart at stort ansvar. Det bør de ta konsekvensen av. Jeg vil tro at i løpet av kort tid vil flere ledere i politiet ta konsekvensen av 22. juli-kommisjonens rapport, sier Lier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media