Innleggelsene øker blant 45- til 64-åringer:

Stoltenberg: Dette blir avgjørende

Forrige uke var det en kraftig økning i antall innleggelser blant personer i aldersgruppen 45 til 64 år. - Det forteller oss to ting, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

BOOSTER: FHI-direktør Camilla Stoltenberg om den økende graden av sykehusinnleggelser av personer i aldersgruppen 45-64 år. Video: Signe Elise Stenersen / Reporter: Marthe Lien Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Ifølge Folkehelseinstituttets nye ukesrapport ble det innlagt 111 nye coronapasienter på sykehus i aldersgruppen 45 til 64 år forrige uke.

Økningen er kraftig, fra 68 pasienter uka før.

I øvrige aldersgrupper har det vært en nedgang.

- Det er en svært viktig opplysning, sier FHI-direktøren til Dagbladet.

Forteller to ting

Stoltenberg mener tallene forteller oss to ting.

- For det første viser det at den tredje dosen, altså oppfriskningsdosen, ser ut til å ha hatt svært god effekt for personer som er 65 år og eldre.

I denne aldersgruppen nærmer det seg nå at 90 prosent har fått et tredje stikk, forteller hun.

- Der har det nå vært en nedgang i antall innleggelser. Det er svært gledelig, fordi dette er en utsatt gruppe.

FOR TIDLIG: Dose tre har hatt god effekt blant de eldste. Men om det kan gi oss lettelser når alle ned til 18 år har fått tilbud, er for tidlig å si, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg. - Det er veldig vanskelig å svare på når og om vi kan lette på tiltak de neste ukene og månedene. Men den beste forutsetningen for å kunne lette på tiltak er nettopp det å gjennomføre vaksinasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FOR TIDLIG: Dose tre har hatt god effekt blant de eldste. Men om det kan gi oss lettelser når alle ned til 18 år har fått tilbud, er for tidlig å si, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg. - Det er veldig vanskelig å svare på når og om vi kan lette på tiltak de neste ukene og månedene. Men den beste forutsetningen for å kunne lette på tiltak er nettopp det å gjennomføre vaksinasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Det andre sykehustallene forteller oss, er at det fortsett er en del i aldersgruppen 45 til 64 år som er uvaksinerte.

- Det er mange som kommer fra andre land, og denne gruppen er nå de mest utsatte. Der har det vært en økning i antall innleggelser, og det er også blant denne gruppen vi frykter at det kan bli enda flere innleggelser, sier Stoltenberg og legger til:

- Så den gruppen gjelder det å nå fram til, slik at smittespredningen og risikoen for alvorlig sykdom kan stanse også blant dem.

Uvaksinerte som legges inn, er i hovedsak middelaldrende (medianalder 54 år), og bare 29 prosent har underliggende sykdom som gir dem moderat eller høy risiko for alvorlig forløp av coronasyksom, ifølge FHI.

2000 uvaksinerte om dagen

De siste to ukene har det imidlertid vært en positiv utvikling blant vaksinenølerne, forteller Stoltenberg.

- Mange flere har nå ønsket å ta første dose. Sist uke var det cirka 2000 personer per dag, og uka før 1000 per dag, som også var opp fra et lavere antall. Vi ser at det er mange som har nølt som nå tar første dose og forstår alvoret.

- Når dere nå ser at dose tre virker, betyr det at det er mulig å lette på tiltak når alle over 18 år har fått et tredje stikk - forhåpentligvis i løpet av første kvartal neste år?

- Det er veldig vanskelig å svare på når og om vi kan lette på tiltak de neste ukene og månedene. Men den beste forutsetningen for å kunne lette på tiltak er nettopp det å gjennomføre vaksinasjon, svarer Stoltenberg.

INNLEGGELSER: FHI-direktør Line Vold tror antallet sykehusinnleggelser kan bli høye om smittetrenden fortsetter å øke. Video: Signe Elise Stenersen Reporter: Marthe Lien Vis mer

Advarer

Til tross for en økning i innleggelser i én av aldersgruppene forrige uke, har antallet pasienter innlagt på sykehus gått nedover de siste dagene. Den foreløpige innleggelsestoppen kom fredag i forrige uke, med 383 innlagte. Onsdag har antallet dalt til 316.

Stoltenberg mener utviklingen er «gledelig», men er samtidig krystallklar:

- Det er ingen grunn til å ta med ro, fordi vi tror at det kan være snakk om en mellomfase, der tiltakene har fungert godt på spredningen av deltaviruset. Men vi har fortsatt ikke fått en betydelig økning i omikronspredingen, advarer hun.

HAR DALT: Antallet innlagt på sykehus med corona har gått ned hittil denne uka. FHI mener imidlertid at vi kan være inne i en mellomfase, og at det er altfor tidlig å senke skuldrene. Foto: Fredrik Hagen / NTB
HAR DALT: Antallet innlagt på sykehus med corona har gått ned hittil denne uka. FHI mener imidlertid at vi kan være inne i en mellomfase, og at det er altfor tidlig å senke skuldrene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Mye uvisst

FHI mener omikronvarainten kan bli dominerende i Norge i løpet av få dager.

De omfattende tiltakene som har blitt innført de siste ukene, kan imidlertid også fungere mot spreding av omikron, mener Stoltenberg.

- Men vi er veldig avhengig av den grunnleggende smittsomheten som denne virusvarianten har, og den kjenner vi ikke ennå.

Det sentrale er den såkalte doblingstida - hvor mange dager det tar før antallet tilfeller har doblet seg. En tilsynelatende liten økning kan utgjøre forskjellen på kontroll over utbruddet og ikke.

Kan måtte stramme inn

I et modelleringsscenario, som ble publisert onsdag, skriver FHI at vi med en doblingstid på 4 dager, og at dagens tiltak reduserer smitten med 40 prosent eller mer, kan klare oss med dagens tiltak for å ha kontroll.

Om doblingstida derimot er 2,4 - som er FHIs mest pessimistiske utsikter - vil det kunne forårsake en enorm bølge, med opp mot 100 000 smittetilfeller og 1000 innleggelser daglig, skriver FHI i risikorapporten, som kom onsdag kveld.

I dette tilfellet vil det være behov for å stramme inn ytterligere.

- Usikkerheten er så stor at vi i beste fall tar feil med disse scenarioene, og kan lette på tiltak snart. Men vi er nødt til å være forberedt på de mulige scenarioene, som vi ser kan bli et resultat av den raske spredingen vi har med omikron nå. Så vi må forberede oss på det også, sier Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer