Stoltenberg diskuterte NATO-jobb allerede i 2011

Det framgår av den uautoriserte biografien «Seierherren» om Støre.

 DISKUSJON: I biografien om Jonas Gahr Støre, som Ståle Wig har skrevet, siterer han en kilde i Arbeiderpartiets sentralstyre som forteller at Stoltenberg og Støre diskuterte mulighetene for jobben som generalsekretær i NATO allerede i 2010, skriver Klassekampen. Arkivfoto: NTB Scanpix.
DISKUSJON: I biografien om Jonas Gahr Støre, som Ståle Wig har skrevet, siterer han en kilde i Arbeiderpartiets sentralstyre som forteller at Stoltenberg og Støre diskuterte mulighetene for jobben som generalsekretær i NATO allerede i 2010, skriver Klassekampen. Arkivfoto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det ble kjent at Stoltenberg var kandidat til NATO-toppjobben i mars, var oppfatningen at den daværende Ap-lederen ble tatt på senga da den tyske forbundskansleren Angela Merkel ringte ham høsten 2013 og la fram jobbtilbudet.

Men i biografien om Jonas Gahr Støre, som Ståle Wig har skrevet, siterer han en kilde i Arbeiderpartiets sentralstyre som forteller at Stoltenberg og Støre diskuterte mulighetene for jobben som generalsekretær i NATO allerede i 2010, skriver Klassekampen.

Det var året før Norge deltok i omfattende bombing av Libya, et krigsengasjement som er blitt trukket fram som avgjørende for Stoltenbergs NATO-kandidatur. Under Stoltenbergs ledelse slapp norske fly nesten 700 bomber over Libya.

Wig skriver i boken at det er «naturlig å anta at Stoltenberg og Støre flere år før krigen i Libya hadde sett for seg hvilke posisjoner de senere kunne innta nasjonalt og internasjonalt».

- Norges svært aktive deltakelse i Libya-intervensjonen var åpenbart viktig for Jens Stoltenbergs kandidatur da NATO skulle velge en ny generalsekretær, sier forsker Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse til avisen.

Stoltenbergs rådgiver Trude Måseide avviser imidlertid at mulighetene for NATO-jobben ble diskutert i 2010, og også at utsiktene til toppjobben var en del av motivasjonen for å gå til krig mot Libya.

(NTB)