Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg er fornøyd

Mener avtalen sikrer et rettferdig pensjonssystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både LO og NHO fremstår som de klare vinnerne av oppgjøret, mens regjeringen må betale 100 milliarder kroner over 40 år for den nye AFP-løsningen.

Trøsten for regjeringen er at prinsippet i den nye folketrygden om at det skal lønne seg å jobbe, blir stående. Et enstemmig forhandlingsutvalg i LO anbefaler nå sine medlemmer å stemme ja til den løsningen som ligger på bordet.

- Den anbefalte løsningen som LO og NHO har kommet fram til om avtalefestet pensjon er god for norske lønnstakere og god for Norge. Regjeringen har bidratt til en løsning som sikrer et rettferdig pensjonssystem og som gir full anledning til å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting, sier Stoltenberg.

Følger forliket

Opposisjonen har vært kritisk til avtalen som nå ligger på bordet. De mener de ekstra pengene Regjeringen har bevilget vil gå utover de neste generasjonene.

- Har du sikret deg slik at ikke blir omkamp om pensjonsforliket?

- Dette er i tråd med pensjonsforliket og ivaretar alle prinsippene her, sier Stoltenberg på pressekonferansen.

Statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen presenterte statens bidrag i lønnsoppgjøret på en pressekonferanse klokka 10 i dag.  

Bedre for 62-åringer

Med den nye avtalen vil det bli mulig å ta ut AFP ved fylte 62 år og samtidig jobbe, uten at pensjonsutbetalingen reduseres.

- Vi lager en helt annen mulighet til å kombinere arbeid og pensjon enn tidligere, sier Stoltenberg om AFP-ordningen, som trekker fram at man nå kan jobbe ved siden av.

Statsministeren understreker at det var flere utfordringer i å få avtalen i havn. Et problem var blant annet at 62-åringene kom dårlig ut.

Regjeringen har måttet gå tilbake på kravet om at alle arbeidstakere i takt med den økende levealderen skal jobbe lenger, slik at den samlede pensjonsregningen ikke blir så høy. Den nye AFP-ordningen gir bedre betingelser for arbeidstakere mellom 62 og 67 år.

- Jeg er glad for at vi har funnet en løsning som gjør at de som går av ved 62 år i 2010 får en like god eller bedre AFP-pensjon enn med dagens ordning, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

AFP-avtalen som kom i havn i dag tidlig varer fram til 2010.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media