Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stoltenberg er misvisende

Ekspert i selskapsrett mener Stoltenberg snakker om feil selskap og er uklar i Aker-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag stilte statsminister Jens Stoltenberg opp og gikk til harde angrep på prosessen rundt salget av Røkke-aksjer til delvis statseide Aker Solutions.

- Stemmer ikke
Handelen foregikk mellom Aker Solutions Asa sitt heleide datterselskap, Aker Solutions AS, og Røkkes Aker ASA.

Amanuensis ved det juridiske fakultet  i Bergen, Hugo Matre, hevder statsministeren feilinformerer i sine angrep på Aker Solutions saksbehandling og i sine krav om generalforsamling.

Det er blant annet fire minutter ut i intervjuet at Stoltenberg  sier det professoren omtaler som «misvisende»:

«Denne saken har ikke vært behandlet, den har ikke vært på, vi ønsker å få den på vårt bord. Det er derfor vi skal ha en generalforsamling, slik at staten får ta stilling.»

- Det er jo allerede gjort en behandling; i Aker Solutions AS sin generalforsamling. I sin uttalelse legger Stoltenberg til grunn at det er Aker Solutions ASA som skulle behandlet kjøpet i sin generalforsamling. Det stemmer ikke, det er ikke de som har kjøpt, konkluderer Matre, som er
ekspert i selskapsrett

Staten krever at Aker-systemet enten kansellerer handelen eller at både transaksjonen og finansieringen tas opp på en generalforsamling.

Uklar
Matre mener Stoltenberg «er uklar».

- Statsministeren sier at «eierne må få beslutte» om handelen skal gjøres, blant annet staten. Men Stoltenberg snakker om feil selskap. Staten har ingen aksjer i Aker Solutions AS, det er nemlig heleid av Aker Solutions ASA.

- Dette gjør at Stoltenbergs utagn er misvisende, sier Matre.

- Staten har ikke en gang rett til å møte på en generalforsamling i Aker Solutions. Det vil være styret i Aker Holding, der staten eier 30 prosent, som møter. Og i Aker Holding har Røkke et flertall av styremedlemmene, sier Matre.

- Røkke har full kontroll
Staten eier totalt bare 12 prosent av aksjene i Aker Solutions.

- Har staten for store forventninger til betydningen av sitt eierskap i Aker-systemet?

- Aker og Røkke har full kontroll i Aker Solutions og Aker Holding sine styrer og skulle være forvaltere. I aksjonæravtalen de lagde står jo alt dette svart på hvitt, men det politiske presset har gjort ting vanskelige, tror Matre.

- Politisk ladet
Amanuensisen mener uttalelsen er politisk ladet og ikke faktisk begrunnet.

- Dette blir en parallellkjøring av den politisk prosessen. Regjeringen er under et veldig press, men selskapsrettslig kan de ikke kreve dette, sier Matre.

KRITISK TIL STATENS KRAV: Ekspert i selskapsrett. Hugo Matre. Foto: Eivind Senneset
KRITISK TIL STATENS KRAV: Ekspert i selskapsrett. Hugo Matre. Foto: Eivind Senneset Vis mer

Da saken sprakk i media få dager etter handelen hentet Sylvia Brustad inn juridisk bistand fra blant annet Selmer. De konkluderte med at saken hadde to kort på hånden i konflikten med Røkke:

• Handelen og lånet på to milliarder som skal tas opp for å betale for Aker ASA for aksjene og andre omkostninger, må opp i Aker Solutions ASA sin generalforsamling, ifølge allmennaksjelovens paragraf § 3-8.

• Aksjekjøpet må opp i generalforsamlingen fordi handelen ble utført mellom selskaper som er i hverandres nærhet gjennom felles eierskap og selskapsstrukturer.

Se hele intervjuet i videospilleren øverst i saken.

Ulike synspunkter
Statens advokat Sverre Tysland innrømte at det er ulike synspunkter på det siste punktet.

Matre mener at regjeringen går i stikk motsatt retning av et samlet norsk juridisk fagmiljø.

- De av oss som har uttalt seg om dette fra det norske fagmiljøet er i alle fall uenige i dette, sier Matre.

DEL AV STRIDENS KJERNE Aker Solutions lokaler på Lysaker. Næringsminister S. Brustad vil vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions. Foto: Morten Holm / SCANPIX
DEL AV STRIDENS KJERNE Aker Solutions lokaler på Lysaker. Næringsminister S. Brustad vil vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Jeg skulle gjerne likt å se den vurderingen Selmer har gjort, fordi det er ingen andre som forstår hvordan de har kommet fram til den konklusjonen, sier han.

Vil betale i kontanter
Aker Solutions varslet mandag at de vurderer å betale hele for avtalen i kontanter.

- Hvordan skal staten da kreve at noe i denne saken når fram til en generalforsamling?

- Det er et svar på det: Da er staten trolig ute av saken, sier Matre.

 - Staten skal i utgangspunktet ikke være med på beslutninger i selskaper lengre ned i selskapsstrukturen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling