FRAMTIDA FOR NÆRINGSLIVET: Finanspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, mener Ap-leder Jens Stoltenberg ikke ser at næringslivet har tapt konkurransekraft og sier regjeringen vil vurdere skattelettelser og andre tiltak som kan bedre situasjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FRAMTIDA FOR NÆRINGSLIVET: Finanspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, mener Ap-leder Jens Stoltenberg ikke ser at næringslivet har tapt konkurransekraft og sier regjeringen vil vurdere skattelettelser og andre tiltak som kan bedre situasjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Stoltenberg er opptatt av fortida, vi tenker på framtida

Ap og Høyre krangler om skattelette og økonomisk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Skattelettelser vil alltid være feil medisin for Jens Stoltenberg. Det er rent ideologisk, sier finanspolitisk talsman i Høyre, Svein A. Flåtten, til Dagbladet.

Han tar til motmæle mot Ap-leder Jens Stoltenberg som til Dagbladets papirutgave i dag sier at regjeringen gir en helt feil beskrivelse av norsk økonomi for å begrunne ytterligere skatteletteler.

Feil diagnose, feil medisin - Regjeringen er ideologisk tilhenger av skattelettelser, og mener det er svaret uansett om det går opp eller ned i økonomien. For det første er ikke pasienten syk.

For det andre foreskriver de feil medisin. De bruker ethvert påskudd for å fremme skattelettelser, sier  Stoltenberg til Dagbladet.

Bakgrunnen er at finansminister Siv Jensen (Frp) i går sa til Dagbladet at det kan være aktuelt med nye skattekutt allerede i revidert nasjonalbudsjett dersom det går dårligere med norsk økonomi.

Kostnadsnivå Statsminister Erna Solberg er bekymret overfor kostnadsnivået i norsk næringsliv, og sa til Dagsavisen i går at det kan bli nødvendig med ytterligere skattelettelser for å smøre norsk økonomi.

I finansdebatten mandag viste flere representanter fra regjeringspartiene til rapporter med forventninger om nedgang i norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svekker vekstevnen - Men da gir jo de feil svar! Hvis vi får et nytt tilbakeslag i økonomien, er det viktigere å bruke penger på offentlige investeringer som bygg og samferdsel enn på sakttelette.

- Offentlige investeringer gir mer arbeidsplasser enn skattelettelser. Det så vi i finanskrisa i 2008 og 2009. Vi har høye kostnader i Norge. Men da er ikke svaret å bruke mer oljepenger. Og i hvert fall ikke å gjøre det mindre lønnsomt å jobbe som regjeringen gjør med dyrere barnehager, mer kontantstøtte og kutt i permitteringsordningen, som rammer konkurranseutsatt industri, sier Stoltenberg.

Solid økonomi Stoltenberg slår fast at norsk økonomi er solid, og at det overhodet ikke er dekning for at Høyre/Frp-regjeringen overtar en økonomi i ulage. - Norsk økonomi er solid. Regjeringen kom til dekket bord. Arbeidsløsheten er lav, sysselsettingen vokser, statsfinansene er bunnsolide, og vi har god vekst. Det bildet mange i regjeringspartiene ønsker å skape av at de overtar en dårlig styrt økonomi, er feil, sier Stoltenberg.

- Har tapt terreng Svein Flåtten svarer at regjeringen er opptatt av utfordringene for framtida.
- Ingen har sagt at ikke norsk økonomi er solid. Vårt poeng er at norsk konkurransekraft gjennom de senere år har tapt betydelig terreng gjennom svekket produktivitetsvekst i kombinasjon med et kostnadsnivå opptil 70% over våre konkurrentland. Dette er Stoltenbergs arv til etterfølgerne.

Framtida vårt ansvar - Hvis Stoltenberg har andre fakta på den tilstanden, så imøteser jeg de med interesse. Vi er altså bekymret for framtida, ikke for nåtida og fortida som Stoltenberg synes mest opptatt av.  Bekymringen for framtida er vårt ansvar.

Da gjelder det å stimulere til vekst, og til investeringer i norske arbeidsplasser. Da er skattelettelser et av flere aktuelle virkemidler. Investeringer i kunnskap og infrastruktur er andre verktøy.

- Vil fortsette en veien Vi bruker alle disse i vårt budsjett for 2014, og vil fortsette på den veien i doser tilpasset situasjon i norsk økonomi.

Så får opposisjonslederen fortsette å male sitt bilde av en tilstand uten utfordringer i norsk økonomi, sier Flåtten. 

FEIL DIAGNOSE: Ap-leder Jens Stoltenberg mener regjeringen gir feil beskrivelse av situasjonen i norsk økonomi. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FEIL DIAGNOSE: Ap-leder Jens Stoltenberg mener regjeringen gir feil beskrivelse av situasjonen i norsk økonomi. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer