Tyrkia splitter NATO

Stoltenberg erkjenner: - Alvorlig uenighet i alliansen

Tyrkias kjøp av russiske luftvernsystemer og krigshandlinger mot kurdisk milits i Nord-Syria skaper alvorlig uenighet i NATO, erkjenner Jens Stoltenberg.

SKADEBEGRENSING: Tyrkias våpenkjøp i Russland og militære aksjoner i Nord-Syria splitter NATO. Det bekrefter generalsekretær Jens Stoltenberg. Forsvarsministermøtet i Brussel handler i stor grad om skadebegrensning, sier han. Foto: Francois Lenoir /Reuters
SKADEBEGRENSING: Tyrkias våpenkjøp i Russland og militære aksjoner i Nord-Syria splitter NATO. Det bekrefter generalsekretær Jens Stoltenberg. Forsvarsministermøtet i Brussel handler i stor grad om skadebegrensning, sier han. Foto: Francois Lenoir /Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brussel (Dagbladet): Stoltenberg satser på at forsvarsministermøtet kan bidra til å begrense skadene.

- Det er en alvorlig situasjon i Nord-Syria, først og fremst for mennesker som rammes, som mister livet eller blir tvunget på flukt.

Og jeg legger ikke skjul på at det er reell uenighet mellom NATO-land om håndteringen av situasjonen i Nord-Syria. Jeg undervurderer ikke et øyeblikk alvoret i den situasjonen vi er i, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Kampen mot IS ikke over

Kampen mot terror har vært en av NATOs hovedoppgaver de senere årene. Den nye, uoversiktlige situasjonen i Nord-Syria kan svekke kampen mot terror og gi IS grunnlag for å styrke seg.

Stoltenberg understreker at resultatene som er oppnådd i kampen mot IS, ikke må settes i spill.

- Vi må huske på at grunnen til at NATO-allierte, som USA, gikk inn i Nord-Syria, det var for å bekjempe IS. Og vi har greid å frigjøre alle de områdene som IS kontrollerte. Det fysiske kalifatet eksisterer ikke der lenger. Millioner av mennesker er frigjort. Det må vi ikke sette på spill.

- Og så er ikke kampen mot IS over. IS finnes fortsett. Jeg var nylig i Irak, og beskjeden derfra er IS finnes og er en reell trussel. Og de er i Afghanistan. Vi må i alle fall sikre at det kalifatet de mistet i Syria, ikke gjenoppstår i Afghanistan. IS er der, de var blant annet ansvarlig for et brutalt angrep på en moské nylig, sier Stoltenberg.

Har fordømt Tyrkia

Situasjonen i Nord-Syria etter at USA trakk sine styrker ut og Tyrkia rykket inn mot kurdisk milits som har slåss sammen med koalisjonen mot IS, blir naturlig nok et tema når NATOs forsvarsministre møtes i morgen og fredag i Brussel.

Flere europeiske NATO-land har fordømt Tyrkias framferd. Amnesty International har rapportert om brudd på folkeretten og krigsforbrytelser. I denne situasjonen er NATOs rolle ifølge Stoltenberg å skape en plattform for å møtes, diskutere løsninger og pushe på for en politisk løsning.

- NATO-land og jeg har jo gitt klart uttrykk for at folkeretten må respekteres, at overgrep mot sivile er uakseptabelt, og flere NATO-land har jo også fordømt Tyrkias aksjoner. Jeg sa klart fra da jeg var i Istanbul at jeg er dypt bekymret for hva disse operasjonene kan føre til. Derfor er det viktig at vi nå ser en betydelig reduksjon i kamphandlinger, og noen skritt i retning en politisk løsning.

Pressekonferanse: Stoltenberg og Pompeo har kalt inn til pressekonferanse. Video: AP Vis mer

- Vi har sett at enigheten mellom Tyrkia og USA som kom forrige uke, har ført til en betydelig reduksjon i kamphandlinger. Det er langt igjen, og mye er uløst, men det er i alle fall noen skritt i riktig retning. ViI må bygge opp under det for å få til en politisk løsning, sier Stoltenberg.

Begrense skadene

Det er ikke første gang Tyrkia utfordrer alliansen. Tyrkias kjøp av av russiske luftvernsystemer har ført til at USA har utelukket Tyrkia fra F35-programmet. Stoltenberg sier han har drøftet dette med Tyrkias president Recep Erdogan i mange møter, over lang tid.

- Det har ikke ført til enighet, snarere tvert imot. USA har nå gjennomført sanksjoner og tatt Tyrkia ut av F 35-programmet. Det ikke bra. Jeg er glad for at det fortsatt er kontakt mellom Tyrkia og andre europeiske land om luftvernsystemer, men hittil har det ikke ført til noen løsning.

Når man har et uløst problem, handler det om å begrense skadevirkningene og ringvirkningene. Det gjelder både uenigheten om luftvernsystemet og om Nord-Syria. Vi må unngå at uenigheten om disse spørsmålene får langvarige, negative konsekvenser for alliansen.

For disse problemene er alvorlige! Og det er uenighet om dem i NATO. Men samtidig erkjenner alle NATO-allierte at Tyrkia er en viktig alliert. Tyrkia har vært viktig i kampen mot IS. Det er en stor USA-ledet operasjon som gjorde at vi stanset IS, og det er viktig for alle som var undertrykte.

- Alvorlig

Det viktige er å erkjenne alvoret i den uenigheten vi har, samtidig som det, så lenge problemene er uløste, gjelder å begrense skadene. Hvis vi ikke kan løse et problem, må vi unngå at det forsterker seg og kommer ut av kontroll.

Akkurat nå handler det om å unngå å gjøre vondt verre. Det er det jeg jobber med når jeg møter allierte. Og det blir tema på forsvarsministermøtet nå, sier Stoltenberg.

Internasjonal sone?

På en pressekonferanse i dag sa Stoltenberg at han snakket med Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i går om det tyske forslaget om å opprette en intetnasjonal sikkerhetssone i Nord-Syria. Stoltenberg sa at han ønsker alle forslag som kan vei som kan føre til fred, velkommen.

Sikre 5G-nettverk

Forsvarsministrene vil på møtet slutte seg til NATOs nye retningslinjer or sikre og trygge telekommunikasjoner. Retningslinjene kan utelukke kinesiske selskaper, selv om verken land eller selskap er nevnt i retningslinjene.

- Trygge og sikre 5G-nettverk er avgjørende for sivilsamfunn og for militære operasjoner. Da må vi være sikre på at det fungerer i fred, krise og konflikt, at det ikke brukes til å spionere eller blokkere våre aktiviteter, sivile og militære.

- Derfor oppdaterer nå NATO sine retningslinjer beslutninger og setter minstekrav til at land må gjennomføre nødvendige sikkerhetsanalyser, avbøtende tiltak, vurdere utenlandske investeringer, og sikre seg mot cyberangrep og misbruk av nettverkene. Det er en kjent sak at mange har uttrykt bekymring for Huawei,men vi nevner ikke noe bestemt land eller selskap i retningslinjene, sier Stoltenberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer