PÅ TUR: Natos generalsekretær møter politikere i den amerikanske kongressen, men skal ikke møte USAs president, Barack Obama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ TUR: Natos generalsekretær møter politikere i den amerikanske kongressen, men skal ikke møte USAs president, Barack Obama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Stoltenberg får ikke møte med Obama, men avviser knute på tråden

Etter travel USA-tur planlegger Natos generalsekretær TV-påske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er denne uka i USAs hovedstad for å å lede et årlig Nato-seminar for Natos militærkomité og Natos råd.

- Det handler om hvordan Nato skal tilpasse seg en helt ny sikkerhetspolitisk virkelighet der motstanderne bruker både militære og ikke-militære virkemidler. De opererer både skjult og åpent. Det for eksempel den type krigføring vi har sett i Ukraina og fra Den islamske stat (IS) gjør i Irak og Syria, sier Stoltenberg.

Under besøket møter han også amerikanske politikere i Kongressen og Afghanistans president, Ashraf Ghani. Men han skal ikke møte USAs president Barack Obama, visepresident Joe Biden, utenriksminister John Kerry eller forsvarsminister Ashton Carter.

- Utmerket samarbeid Tidligere generalsekretærer i Nato, som Anders Fogh Rasmussen, Jaap de Hoop Scheffer, Lord Robertson og Javier Solana fikk alle komme til Det hvite hus i løpet av noen få måneder etter at de tiltrådte. Det har ikke Stoltenberg fått selv om Obama var en avpådriverne for at han skulle få jobben. Stoltenberg avviser at dette betyr at tonen er dårlig mellom ham og Obama.

- Dette er ikke et bilateralt besøk til USA. Dette er et Nato-møte som jeg skal lede. Det er et utmerket samarbeid mellom Nato, meg og USA, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Hadde du håpet å få til et møte med Obama?

- Jeg møtte Obama i høst. Jeg møtte Biden for noen uker siden. Jeg møtte Kerry og USAs forrige forsvarsminister flere ganger. Så det er et utmerket forhold. Noen ganger er jeg i hovedsteder uten å møte regjeringssjefer. Jeg har vært i Berlin fire ganger. Jeg har møtt Angela Merkel, men ikke hver gang. Sånn må det være.

- Du skal heller ikke besøke Pentagon?

- Alle detaljer i programmet er ennå ikke avklart.

- Ikke opp til Nato Ukraina-krisa og IS' herjinger i Irak og Syria står øverst på prioriteringslista i Nato.

I USA ønsker sterke krefter, som den toneangivende republikanske senatoren, John McCain, å sende våpen til ukrainske styrker, slik at de bedre kan forsvare seg mot prorussiske styrker. Stoltenberg vil ikke ta stilling til om det er en god idé.

- Det er ikke en sak Nato kommer til å avgjøre. Det er opp til medlemsstatene å avgjøre om de ønsker å levere våpen til Ukraina. Nato besitter ikke våpen, så vi kommer ikke til å levere våpen, sier Stoltenberg og legger til:

- Noen mener USA raskt bør levere våpen. Andre mener det kan føre til at konflikten trappes opp, og at Russland da kommer til å levere enda mer, og at det er viktig å gi diplomatiet tid til å virke. Det er brudd på den nåværende våpenhvilen, men den er det beste grunnlaget for en fredelig løsning.

- En annen tone I går sa sjakklegenden og den russiske opposisjonspolitikeren, Garry Kasparov, til Dagbladet at Russland ledes av en gal mann.

- Jeg tenker at dette ikke handler om personkarakteristikker, men om å forholde seg til hva Russland faktisk gjør. Det Russland gjør, er at de bruker militærmakt til å forandre landegrenser og annektere et annet lands territorium. Det er første gang det skjer i Europa siden annen verdenskrig, sier Stoltenberg.

Han forklarer at det er derfor Nato øker beredskapen, dobler sin reaksjonsstyrke og øker det militære nærværet i Øst-Europa.

- Alt dette er et svar på opptrappingen vi ser fra Russlands side. Det er defensivt, og jeg mener fortsatt at Nato og Russland har mer å tjene på å samarbeide enn å leve i konfrontasjon. Det er ingen motsetning mellom å være fast og ha et sterkt forsvar og være for dialog. Tvert i mot mener jeg et sterkt forsvar er grunnlaget vi trenger for å gå i dialog med russerne, sier generalsekretæren.

Som statsminister i Norge samarbeidet han godt med Putin, blant annet ble de to enige om en delelinje i Barentshavet. I dag har forholdet for lengst kjølnet.

- Vi har i Nato bestemt oss for å ha kanalene for politisk kontakt åpne. Derfor hadde jeg for eksempel et møte med Russlands utenriksminister Lavrov for noen uker siden. Vi har også møter med russere i Brussel. Men det er jo ikke den samme typen kontakt som vi hadde da forholdene og samarbeidet var bedre. Det er mindre kontakt og en annen tone enn før Ukraina-krisa startet, sier Stoltenberg.

- De viktige tingene Nå ser han fram til å koble av i påska. Det innebærer mye TV-titting og spesielt Netflix-serien «House of Cards» om den ultrakyniske, amerikanske politikeren Frank Underwood.

- Ser du noen likner på Frank Underwood når du er her i Washington D.C.?

Natos generalsekretær smiler og ser seg rundt der han står på plassen utenfor Kongressen.

- Nei, ikke umiddelbart. Jeg har enorm glede av House of Cards. Det er eventyr for voksne. Nå har jeg kommet veldig kort i den siste sesongen, så da har jeg mye å se fram til. Jeg gleder meg veldig. Nå må jeg rydde litt tid i påska til å få gjort unna litt House of Cards, så jeg blir ajour med de viktige tingene i livet.

MØTTE OBAMA: Etter seks år som norsk statsminister fikk Jens Stoltenberg endelig møte USAs president Barack Obama i Det hvite hus i oktober 2011. Foto: Linus Sundahl-Djerf / Dagbladet
MØTTE OBAMA: Etter seks år som norsk statsminister fikk Jens Stoltenberg endelig møte USAs president Barack Obama i Det hvite hus i oktober 2011. Foto: Linus Sundahl-Djerf / Dagbladet Vis mer