Stoltenberg får terrorskryt i anerkjent kåring

Foreign Policy mener Jens Stoltenberg er blant verdens viktigste «verdenstenkere». - Hans håndtering av terroren er en studie i krisehåndtering, mener Foreign Policy.

PRISES SOM VERDENSTENKER: I Foreign Policys anerkjente liste over verdens viktigste verdenstenker havner Jens Stoltenberg på 59. plass. (Faksimile)
PRISES SOM VERDENSTENKER: I Foreign Policys anerkjente liste over verdens viktigste verdenstenker havner Jens Stoltenberg på 59. plass. (Faksimile)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) havner på 59. plass i Foreign Policys anerkjente kåring over verdens viktigste verdenstenkere (Global Thinkers).

Det er terrorangrepet mot Norge 22. juli som er årsaken:

- En studie i krisehåndtering «Rike og fredelige Norge virket å være en verden unna vold og ekstremisme som har ødelagt andre deler av planeten. Den illusjonen ble ødelagt i juli, da Anders Behring breivik - en høyreradikal gærning besatt av en påstått islamisering av Europa - utløste en bombe i Oslo og startet en massakre på en ungdomsleir på en øy.»

Stoltenberg får skryt for hvordan han håndterte situasjonen Norge gikk gjennom etter angrepet, og Foreign Policy mener måten han håndterte krisa var en studie på hvordan man skal lede et land gjennom en traume.

- Anerkjennelse «Stoltenberg understreket prinsippene som har gjort Norge til et sted verden er misunnelig på», ved å svare på volden med «mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet».

Til Dagbladet sier Stoltenberg at kåringen først og fremst er en anerkjennelse til Norge, ikke han som statsminister.

- Jeg ser på dette som en anerkjennelse til det norske folk, og den verdighet vi møtte 22. juli-terroren med, sier Stoltenberg.

Arabisk vår på topp På toppen av lista til Foreign Policy finner vi de som formet den arabiske våren. Blant dem egyptiske Wael Ghonim og Mohamed ElBaradei, vinner av Nobels fredspris. De to var viktige pådrivere til Egypts tidligere president Hosni Mubaraks fall.

Også en av årets vinnere av fredsprisen, jemenitten Tawakkol Karman, topper lista fordi hun «holder revolusjonen i live i mot umulige odds».