NATO-SJEF? : Tidligere statsminister Jens Stoltenberg nevnes i storavisen La Republica som en favoritt til å bli ny generalsekretær i Nato. Ap vil ikke kommentere spekulasjonene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NATO-SJEF? : Tidligere statsminister Jens Stoltenberg nevnes i storavisen La Republica som en favoritt til å bli ny generalsekretær i Nato. Ap vil ikke kommentere spekulasjonene. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Stoltenberg favoritt til ny generalsekretær i NATO

Melder italiensk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg er den fremste kandidaten til jobben som ny generalsekretær i NATO, ifølge den italienske avisen La Republica.

Danmarks Anders Fogh Rasmussens tid som generalsekretær går ut i sommer. Ifølge den italienske avisen stiller USAs president Barack Obama seg bak hans kandidatur, og det samme gjør Tysklands statsminister Angela Merkel.

Spekulasjon - Jens Stoltenberg er nevnt i forbindelse med mange internasjonale stillinger, men da som nå er det feil å kommentere denne typen spekulasjoner, sier sekretariatsleder for Ap's stortingsgruppe, Hans Kristian Amundsen, i en melding til Dagbladet.

Stoltenbergs navn skal for alvor ha kommet inn i vurderingene da Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere.

Italiensk kandidat I og med at nåværende NATO-sjef er dansk, har det til nå vært regnet som lite sannsynlig at den neste generalsekretæren vil komme fra et av de nordiske landene.

En av kandidatene som til nå har vært hyppig nevnt, er Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini. Han er også Italias offisielle kandidat.
 
Europeer Det har alltid vært en europeer som har ledet NATO som generalsekretær. Ellers er det lite som er klart om valgprosessene i forsvarsalliansen. De avgjøres landene imellom og gjerne på bakrommene.

De store landene med USA i spissen har det avgjørende ordet, og det er ikke lett å vite hvor lang tid prosessen tar, eller når den nærmer seg slutt.

Innen september Avgjørelsene kan tas på ministernivå, men kan også dukke opp etter møter mellom ambassadørene i alliansen. Uansett må NATO ha på plass en ny generalsekretær før utgangen av september når sittende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen trer av, skriver NTB.