Stoltenberg fikk ikke betale boten sin

Thorvald Stoltenberg ville betale boten han fikk for å ha råkjørt på rødt lys i København - men ble simpelten nektet. Danske myndigheter insisterte på at diplomater ikke skal betale for sine trafikksynder. Ambassadøren måtte vri hjernen for å komme opp med en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIKK BOT: Thorvald Stoltenberg fikk ikke betale.

- Diplomater skal også overholde loven, derfor gikk jeg sterkt inn for å betale trafikkboten, sier Stoltenberg fra kontoret sitt i København. Den tidligere utenriksministeren er for tida Norges ambassadør i Danmark. Trafikkfadesen skjedde for cirka et halvt år siden.

Råkjørte

-Jeg tok en råsjans og kjørte på gult i København sentrum, innrømmer Stoltenberg.

Ambassasdøren hadde absolutt ingenting å si til sitt forsvar da politiet bøtela ham like etter.

-Jeg så jo at lyset skiftet fra gult til rødt midt i krysset. Men jeg så ikke at politiet sto så strategisk plassert på andre siden av krysset! flirer han.

Råkjøringen resulterte i en bot på 750 kroner. Helt greit, absolutt ikke noe å krangle om, mener Stoltenberg.

Nektet<

Men diplomater skal rett og slett ikke betale for sine trafikksynder, viste det seg. Før Stoltenberg rakk å betale boten dumpet det et brev ned i postkassa.

- I brevet viste myndighetene til min diplomatiske immunitet, og beklaget sterkt at jeg var blitt ilagt boten!

Stoltenberg skrev et høflig brev tilbake.

- Jeg påpekte at selv om dette for så vidt er riktig, kan det neppe ha vært hensikten med diplomatisk immunitet at ambassadører skal slippe unna trafikkbøtene sine. Hensikten er jo å forhindre at utenlandske representanter for andre land skal bli trakassert i sitt arbeid. Dette er jo ikke et problem i vennligsinnede Danmark, sier Stoltenberg, som krever å få betale trafikkbøter på lik linje med andre dansker.

<

Unoter

Norges ambassadør sier han vil en diplomat-ukultur til livs.

- Jeg har jo sittet i Oslo på den andre siden av skrivebordet. I det norske Utenriksdepartementet så jeg alt for mange diplomater benytte seg av immuniteten for å slippe unna bøter. Denne ukulturen er helt uakseptabel.

Stoltenberg skjønte likevel at han neppe ville komme noen vei med å forfølge saken.

- Det ble rett og slett alt for mange formelle problemer knyttet til få betalt boten. For å lette arbeidet for politiet og meg selv sendte jeg et brev til Københavns Politi hvor jeg opplyste at jeg hadde overført 750 kroner til Rådet for større ferdselssikkerhet (Trygg Trafikk).