Stoltenberg fløy inn i sandstorm

Helikoptertur i Himalaya avbrutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et helikopter som fraktet statsminister Jens Stoltenberg måtte i dag gjøre vendereis etter å ha flydd inn i en sterk sandstorm i Nepal. Det melder Aftenposten.no.

Det ble målt 50 knop i kastene. 30 knop er maksgrensen, ifølge Aftenposten.

Stoltenberg skal ikke ha vært i fare, men Norges ambassadør i Nepal sier piloten snudde i siste sekund.

Statsministeren er på offisielt besøk i Nepal og skulle i dag besøke de store isbreene i Himalaya, for å se på effektene av klimaendringene.

- Det ristet skikkelig

- Først fløy et helikopter med norske journalister og sikkerhetsfolk, det klarte å lande som planlagt, forteller Dagbladets reporter Tore Gjerstad, som er med på turen. 

- Det ristet skikkelig, sier Dagbladets fotograf Jacques Hvistendahl.

Men helikopteret som fløy Stoltenberg tjue minutter senere fant det ikke forsvarlig å fortsette og måtte snu og lande i en landsby noen kilometer lenger unna.

MÅTTE SNU: Statsminister Jens Stoltenberg skulle etter planen besøke Annapurnaisbreen i Himalaya, men grunnet kraftig vind kom bare helikopteret med pressekorpset frem. Helikopteret med statsministeren returnerte til Katmandu. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MÅTTE SNU: Statsminister Jens Stoltenberg skulle etter planen besøke Annapurnaisbreen i Himalaya, men grunnet kraftig vind kom bare helikopteret med pressekorpset frem. Helikopteret med statsministeren returnerte til Katmandu. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Jeg var ikke redd. Det var virkelig leit at jeg ikke kom frem, men det var nok best at piloten snudde i tide, sier Stoltenberg.

Etter noen timer fløy helikopteret med journalistene til landsbyen der statsministeren hadde landet.

- Det var vel like sterk vind da, men vi kom oss ned, sier Hvistendahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det for sent

Stoltenberg snakket da om sine bekymringer for bresmeltingen i Himalaya.

- Her er det til dels for sent. Klimaendringene er i ferd med å forandre naturen og landsbysamfunnene. Her må det brukes mer penger på å tilpasse seg klimaendringene, sa Stoltenberg.

Han returnerte i morges til Katmandu og skal etter planen reise hjem til Norge i kveld..