FORDØMMER:  NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer krenking av tyrkisk flyrom. Foto: Daniel Rosenquist / NTB scanpix
FORDØMMER: NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer krenking av tyrkisk flyrom. Foto: Daniel Rosenquist / NTB scanpix Vis mer

Stoltenberg fordømmer krenking av tyrkisk luftrom

Beskriver situasjonen som farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Jens Stoltenberg og NATO fordømme Russland sin krenking av tyrkisk luftrom, og kaller situasjonen svært farlig. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkiske F-16-fly ble i helga sendt opp for å møte et russisk kampfly som skal ha krenket tyrkisk luftrom.

Navigasjonsfeil Hendelsen skjedde i nærheten av grensa mot Syria lørdag, ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet. Det russiske flyet skal ha blitt fulgt tilbake til Syria av to tyrkiske F-16-fly.

Russland hevder at hendelsen bare var en navigasjonsfeil, og at saken nå er avklart med Ankara, skriver BBC.

- Jeg ber Russland respektere NATOs luftrom fullt ut og unngå å trappe opp spenningene med alliansen, sier Stoltenberg i en uttalelse etter å ha møtt den tyrkiske forsvarsministeren Feridun Sinirlioglu i NATOs hovedkvarter i Brussel mandag.

Russerne har fått klar beskjed om at hendelsen ikke må gjenta seg. Mandag ble imidlertid to tyrkiske F-16-fly «plaget» av uidentifisert russiskbygd kampfly av typen MIG-29 ved grensen mot Syria, ifølge det tyrkiske militæret.

Regjeringen i Tyrkia har protestert mot hendelsen, og den russiske ambassadøren i Ankara er blitt kalt inn på teppet. I tillegg har Tyrkias utenriksminister Feridun Sinirlioglu ringt sin russiske kollega Sergej Lavrov for å snakke om saken.

Står sammen Russlands luftkrig har umuliggjort en politisk løsning for Syria, sier over 40 av landets mektigste opprørsfraksjoner i en felles uttalelse. De lover å gjengjelde Moskvas angrep.

Den russiske luftkrigen fortsatte mandag på sjette dagen med full styrke, tilsynelatende upåvirket av stadig skarpere kritikk fra vestlige ledere, Tyrkia og de arabiske landene i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Syriske opposisjonsgrupper og aktivister har også reagert kraftig på intervensjonen, spesielt sett i lys av at Moskva for kort tid siden hadde rollen som mekler i samtaler mellom regimet og motstanderne. Den ellers svært fragmenterte væpnede opposisjonen til Bashar al-Assad står nå sammen bak det opprørerne kaller Syrias okkupanter.

- Enhver okkupasjonsstyrke i vårt elskede land er et legitimt mål, heter det i uttalelsen som 41 grupper, deriblant mektige fraksjoner som Ahrar al-Sham, Islams hær (Jaish al-Islam), Nordfronten og Levantfronten, stiller seg bak.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer