Forsvarsministermøte i NATO

Stoltenberg fordømmer russisk GPS-jamming

- Uforsvarlig oppførsel som truer sivil luftfart og redningstjeneste, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

BER RUSSLAND SNU: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber Russland innstendig om å overholde INF-avtalen, og sier Russland har en siste mulighet. Samtidig sier Stoltenberg at NATO vil forberede seg på en verden uten en slik avtale. - Vi vil vil koordinere våre skritt og stå samlet, sier Stoltenberg. Foto: Yves Herman/Reuters
BER RUSSLAND SNU: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber Russland innstendig om å overholde INF-avtalen, og sier Russland har en siste mulighet. Samtidig sier Stoltenberg at NATO vil forberede seg på en verden uten en slik avtale. - Vi vil vil koordinere våre skritt og stå samlet, sier Stoltenberg. Foto: Yves Herman/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BRUSSEL (Dagbladet): Norsk etterretning har avslørt russisk jamming under den store NATO-øvelsen i fjor høst.

- Under øvelsen ble det registrert flere tilfeller av GPS-utfall som påvirket norsk og alliert luftfart. Slik jamming representerer også en trussel mot sivil luftfart så vel som helse- og polititjenester i fredstid, står det i Fokus-rapporten som Forsvarets etterretningstjeneste la fram mandag.

Trussel

- Jamming er ikke bare en utfordring for militær øvingsaktivitet, men også en trussel mot sivil luftfart, sa sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde.

Norge og Finland har protestert overfor Russland, som har nektet slik GPS-jamming.

Torsdag 10. januar i år ble det registrert forstyrrelser i GPS-signalene nær grensa til Russland og Kolahalvøya, meldte Barents Observer.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa på sin pressekonferanse i formiddag at slik forstyrrelse av kommunikasjon kan være farlig for sivil luftfart og redningstjeneste.

- Farlig og uansvarlig

- Også andre NATO-land har slike erfaringer. Vi har tatt opp slike hendelser med Russland flere ganger, ikke minst knyttet til hendelser i Østersjøen, og vil gjøre det igjen.

- GPS er viktig ikke minst ved nøds- og redningssituasjoner. Det er veldig alvorlig når GPS-signaler blir jammet.

Det er farlig og uansvarlig oppførsel, og undergraver det samarbeidet vi har med Russland om søk og redning i nordområdene. Derfor har Norge og andre NATO-land tatt dette opp mer Russland. Og derfor vil NATO fortsette å ta dette opp, sa Stoltenberg på pressekonferansen før forsvarsministermøtet som starter i morgen.

Redde atomavtalen

Et hovedtema på møtet er avtalen om forbud mot atomraketter, INF-avtalen, som nå er i fare fordi Russland, ifølge NATO, har brutt avtalen i mange år, og fordi USA nylig trakk seg fra avtalen. Avtalen fra 1987 mellom USA og daværende Sovjetunionen om mellomdistanseraketter vil være oppløst i løpet av seks måneder.

Stoltenberg maner Russland til å komme tilbake til avtalen i løpet av denne perioden, men sier NATO uansett vil forberede seg på en verden uten en slik avtale.

- Jeg vil ikke nå spekulere i hvilke skritt vi vil ta. Men la meg si dette: Alle skritt som blir tatt, vil være koordinerte, forholdsmessige og defensive. Vi har ikke til hensikt å utplassere nye landbaserte atomraketter i Europa. Samtidig vil vi jobbe for nedrustning og tiltak for ikke-spredning. NATO vil ikke ha et nytt våpenkappløp. Det er ikke i noens interesse, sa Stoltenberg.

NATO-sjefen har sagt at han vil jobbe for å berge avtalen, og gjøre den bredere.

Bredere avtale

Både Russland og USA har pekt på at flere land som har utviklet liknende mellomdistanseraketter, som Kina, India og Pakistan, ikke omfattes av avtalen.

- Det at ikke alle er med, er ingen unnskyldning for å trekke seg fra avtalen. Det er russiske raketter i Europa, det er ingen nye amerikanske raketter i Europa. Russland snakker om noe annet for å få oppmerksomheten over på noe annet enn at de selv bryter avtalen, sa Stoltenberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer