FØLGER MED: Statsminister Jens Stoltenberg følger den viktige debatten i den amerikanske Kongressen på nyttårsaften. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
FØLGER MED: Statsminister Jens Stoltenberg følger den viktige debatten i den amerikanske Kongressen på nyttårsaften. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.Vis mer

Stoltenberg frykter budsjettstupet

Demokratene og republikanerne i USA må bli enige før midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen har gitt seg selv frist til nyttår med å komme til enighet. Nå tikker klokka faretruende mot midnatt. Amerikanske politikere fra både Senatet og «Huset», med demokratenes senatsleder Harry Reid og republikanernes minoritetsleder Mitch McConnel har arbeidet i romjula for å forhindre at USA raser utfor budsjettstupet, den såkalte «fiscal cliff».

Klausul
USAs gjeld er på 92 000 milliarder kroner, over 100 prosent av BNP. I mangel av en avtale om hvordan budsjettunderskuddet skal reduseres, har Kongressen vedtatt en klausul om automatiske kutt fra nyttår. Samtidig utløper skattekuttene George W. Bush innførte. Demokratene ønsker at den øvre middelklassen, de som tjener mer enn 250 000 dollar i året, skal betale mer i skatt for å skjerme den store majoriteten. Republikanerne er imot skatteøkninger og vil gjøre kuttene utelukkende gjennom dype kutt i alle budsjettposter utenom forsvaret. Dersom det ikke blir enighet innen midnatt, kan USA bli kastet ut i en resesjon, altså en økonomisk tilbakegang over minst to kvartaler.

Stoltenberg bekymret
Jens Stoltenberg er blant de mange politikerne og ekspertene som frykter store negative konsekvenser for både amerikansk og internasjonal økonomi.

- Viktig for alle at USA unngår fiscal cliff. Kraftig innstramming nå vil være skadelig for arbeidsplassene både i USA og Europa, skriver han på Twitter i dag.

Snakker med visepresidenten
Seint i går kveld lokal tid tok politikerne på Capitol Hill en pause i forhandlingene etter å ha holdt på i 36 timer. Da stod de fortsatt langt fra hverandre.

— Det er fortsatt betydelig avstand mellom de to sidene, konstaterte Harry Reid.

Det til tross for at Republikanerne var villige til å droppe et krav om en måte å kalkulere inflasjon som ville gitt et kutt i sosialhjelp og andre velferdsprogrammer. I avtalen som nå forhandles, er forslaget så omstridt at det ikke bygget bred nok bro mellom partene. Det førte igjen til ironisering fra Republikanernes side. For i en TV-opptreden søndag, før nyheten om bruddet i forhandlingene, gikk president Barack Obama langt i å legge skylda på republikanerne. Han mente at de ikke greier å si ja til noe. Søndag var det imidlertid Demokratene som hadde problemer med å si ja.

- Vi har forsøkt, men på nåværende tidspunkt er vi ikke i stand til å komme med et mot-tilbud, sa Reid, som ikke utelukket at det kan komme seinere.

McConnell skal ifølge Associated Press nå være i dialog med visepresident Joe Biden, som han har jobbet med før, om å prøve å «jump starte» forhandlingene. 

SKYLDTE PÅ REPUBLIKANERNE: President Barack Obama mener de bør godta at de rikeste må betale mer i skatt. Foto: SCANPIX/AFP/Mandel NGAN/FILES.
SKYLDTE PÅ REPUBLIKANERNE: President Barack Obama mener de bør godta at de rikeste må betale mer i skatt. Foto: SCANPIX/AFP/Mandel NGAN/FILES. Vis mer

- Jeg er fortsatt villig til å få dette gjort, men jeg trenger en god dansepartner, sa han.

Midlertidig løsning
Forhandlingene skal gjenopptas klokken 11 i dag, det vil si klokka 17 norsk tid. Et mulig utfall i tolvte time vil kunne være midlertidige løsninger som vil dempe konsekvensene av et fall fra budsjettklippen. Obama har også varslet et mulig nytt møte om skattelettelser for middelklassen i Kongressen 4. januar.