KONSTRUKTIVE SAMTALER: Forfatter Thor Viksveen hadde mange samtaler med Jens Stoltenberg under sitt arbeid med boken «Jens Stoltenberg - et portrett». - Jens forholdt seg ytterst profesjonell under samtalene, forteller Viksveen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KONSTRUKTIVE SAMTALER: Forfatter Thor Viksveen hadde mange samtaler med Jens Stoltenberg under sitt arbeid med boken «Jens Stoltenberg - et portrett». - Jens forholdt seg ytterst profesjonell under samtalene, forteller Viksveen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Stoltenberg frykter for det rødgrønne samarbeidet

Ny SV-leder skaper usikkerhet hos Jens Stoltenberg, mener forfatter Thor Viksveen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble den den uautoriserte biografien om statsminister Jens Stoltenberg lansert. Bokas forfatter, Thor Viksveen, møtte i dag pressen på Folketeaterbygningen i Oslo - rett over Arbeiderpartiets kontorer og med utsikt over Regjeringsblokka.

Mindre interessert i Ap Viksveen beskriver en Stoltenberg som en partileder med lite interesse for selve partiorganisasjonen Arbeiderpartiet.

- Ja, som leder av Ap bruker han ikke mye tid på organisasjonen. Han søker heller råd fra fagmiljøer og søker råd der i større grad enn hvordan han bruker sentralstyret og landsstyret.

- Bruker han Ap mer som valgmaskin enn politisk verksted, ville spørsmålsstiller og NRK-veteran Bjørn Hansen vite.

- Det er å dra det litt langt, men til en viss grad. Han bruker lite partiapparatet for å hente kunnskap for få frem synspunkter, sier Viksveen som mener partiet gir Stoltenberg fritt spillerom fordi det er nødvendig i samarbeid med regjeringspartene, men også fordi Stoltenberg har en ubestridt rolle i Ap.

- Jens står sterkt tiltross for denne svakheten. Han står helt uten konkurranse som partileder, selv om han har ledet partiet i ti år, og blitt gjenvalgt fem ganger.  Det er ikke noe i dag som tyder på at han har noen utfordrer - særlig ikke etter 22. juli. Hvis han vil, så kan han stå i vervet i mange år fremover, sier Viksveen.

Han tror også at Stoltenberg ønsker å fortsette, til tross for spekulasjoner om at han ønsker seg en rolle i internasjonal politikk.

ALENE IGJEN: Her er det rødgrønne trekløveret på vei til Soria Moria i 2005. Fra venstre Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen. Nå er det bare Stoltenberg igjen - og skal vi tro bokforfatter bekymrer dette statsministeren. Foto: Frank  KARLSEN / Dagbladet
ALENE IGJEN: Her er det rødgrønne trekløveret på vei til Soria Moria i 2005. Fra venstre Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen. Nå er det bare Stoltenberg igjen - og skal vi tro bokforfatter bekymrer dette statsministeren. Foto: Frank KARLSEN / Dagbladet Vis mer

- Han har en overordna oppgave - det er å holde koalisjonen samlet frem mot stortingsvalget i 2013. Han finsikter seg ikke inn på andre jobber internasjonalt, han trives hjemme og er dedikert til oppgaven sin her.

Bekymra for det rødgrønne samarbeidet Det rødgrønne prosjektet kom til ved valgseieren i 2005. Arkitektene bak det hele var Stoltenberg, Sps Åslaug Haga og SV-leder Kristin Halvorsen. Nå som sistnevnte har trukket seg fra ledervervet, er det bare Stoltenberg igjen av det opprinnelige trekløveret. Dette bekymrer Stoltenberg, skal vi tro Viksveen.

- Det har bragt inn en usikkerhet hos Jens om koalisjonen vil holde. Om det blir Lysbakken eller Holmås, så er uansett historikken i koalisjonen borge. Haga fremforhandlet Soria Moria 1, og Halvorsen har vært et viktig bindeledd for regjeringern.

- Nå kommer det nye til som ikke har samme historie til prosjektet - og SV reiser nå en stor intern diskusjon om samarbeidet - så det er usikkerhetsmomenter som ikke var der før, sier han.

Snakker om samarbeid med Hareide? Han tror Stoltenberg føler seg nærmere SV enn SP, likefult hevder Viksveen at Stoltenberg kan tenkte seg å flørte litt med tanken om et regjeringssamarbeid med Krf.

- Han er fleksibel, og jeg kan se for meg at han vil bygge allianser med både Venstre og Krf. Nå kanskje mindre med Venstre som mer og mer forankrer seg i den borgelige blokka. På 90-tallet, hvor han tenkte at Ap måtte begynne å danne koalisjoner for å få gjort politisk arbeid, hellet han mot Kjell Magne Bondevik, som da sa nei. Jeg tror Jens følger med stor interesse for det som skjer internt i Krf nå - og det forundrer meg ikke om han har sine samtaler med Krf-leder Knut Arild Hareide.

Viksveen beskriver Stoltenberg som en etterkrigstidens viktigste norske politikere.

- Av stort format -  I offentligheten er han av et stort format som norsk politiker. Selv før 22. juli var han i ferd med å etablere seg som en av de mest betydningsfulle politikerne i Etterkrigs-Norge. Han klarte igjennom seks års slit å etablere en koalisjonsregjering, med basis i parti som aldri vil samarbeide med andre. Når den koalisjonen var på plass, har han klart å holde den bedriften i seks år, det er kanskje en enda større bedrift, og noe som bryter med Aps historiske utgangspunkt, åpnet Viksveen.

- Han overtok et parti som lå med brukket rygg etter stridighetene mellom han selv og Thorbjørn Jagland. Sosialdemokratiet på det tidspunket hørte hjemme på den historiske skraphaugen, det gjør det ikke lengre. Han har normalisert forholdene internt i partiet, og har nå et godt og solid forhold til LO selv etter stridighetene med Gerd Liv Valla.

Statsmannen Stoltenberg har ved flere anledninger blitt beskyldt for å være passiv og konfliktsky, disse karakteristikken bekrefter også Viksveen, men legger til:

NY FLØRT?:  Forfatter Thor Viksveen mener Stoltenberg trolig har samtaler med Krf-leder Knut Arild Hareide. Foto: Jacques Hvistendahl
NY FLØRT?: Forfatter Thor Viksveen mener Stoltenberg trolig har samtaler med Krf-leder Knut Arild Hareide. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Etter 22. juli har vi sett at han har en evne til å ta beslutninger under ekstreme forhold. Selv om han har blitt beskyldt for besluttningsvegring, tok han her styring og grep. Det er ikke riktig å kalle det beslutningsvegring, men heller en arbeidsform: han liker å bruke god og lang tid på vanskelige beslutninger, og lar seg ikke affisere av omverdene.

PORTRETT AV JENS: Thor Viksveen presenterte tirsdag sin bok Jens Stoltenberg - Et portrett.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
PORTRETT AV JENS: Thor Viksveen presenterte tirsdag sin bok Jens Stoltenberg - Et portrett. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer