Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg frykter ny nedgang i Europa

Italia går et skritt i riktig retning. Men faren for en ny nedgang er langt fra over, fastslår han.

UROLIG: Jens Stoltenberg frykter en ny nedgang i Europa. Mannen til venstre på bildet, Silvio Berlusconi, gikk i går av som følge av krisa. Foto: Reuters/Scanpix
UROLIG: Jens Stoltenberg frykter en ny nedgang i Europa. Mannen til venstre på bildet, Silvio Berlusconi, gikk i går av som følge av krisa. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det gjenstår fortsatt mye. Italia må få flere og sterke tiltak på plass for å berge økonomien, sier Stoltenberg (Ap).

Han påpeker at Italia, som har verdens åttende største økonomi nå har en gjeld på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), eller hele 15.000 milliarder kroner - et halvt norsk oljefond.

- Det at Silvio Berlusconi nå har gått av, sier noe om alvoret i situasjonen, sier Stoltenberg.

Også USAs president Barack Obama gikk lørdag ut med et klart krav til Italia: gjør mer.

Ny regjering Den italienske nasjonalforsamlingen ga lørdag grønt lys for en omfattende sparepakke. Vedtaket banet vei for at statsminister Silvio Berlusconi måtte ta kanossagangen til presidentpalasset og levere inn sin avskjedssøknad.

Søndag pågikk forhandlingene om en ny regjering for fullt i håp om at den skulle være på plass før finansmarkedene åpner mandag.

Det er ventet at økonomiprofessor og tidligere EU-kommissær Mario Monti bli utpekt til ny statsminister i Italia.

Reell fare Stoltenberg understreker at det fortsatt er en reell fare for at Italia vil havne i samme økonomiske uføre som Hellas - med lav vekst og en skyhøy, uhåndterbar gjeld.

- Det øker faren for en ny økonomisk nedgangstid i Europa og verden, sier Stoltenberg til NTB.

For finanskrisen er ennå ikke over, mener statsministeren, den har bare endret karakter og fått et nytt navn: gjeldskrise. Men i motsetning til 2008 kan ikke land lenger låne penger til oppover pipa for å komme seg over kneika.

Psykologi Det handler mye om psykologi - om tillit, tro og tvil, mener statsministeren. I et nervøst marked kan situasjonen vippe begge veier.

- Det er mye psykologi. Problemet er at det slår inn i realøkonomien. Dersom markedet tror at Italia vil klare seg, så vil Italia klare seg. Det er snakk om selvoppfyllende profetier, sier Stoltenberg.

Men det vil uansett ta lang tid før Europa er ute av det økonomiske uføret, tror han.

Dominoeffekt En nedgang i Europa vil også ramme Norge, både i form av mindre interesse for å kjøpe norske varer og tjenester og ved at rentene blir høyere, framholder Stoltenberg.

- Vi skal ikke ha mange flere dårlige nyheter nå før det slår inn i banksystemet og får en dominoeffekt. Det er det vi har sett begynnelsen på nå.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!