Stoltenberg ga 800 mill. til Haiti - og 115 mill. til ofrene i Pakistan

Og nå er nødhjelpsbudsjettet nesten tomt. - Det er dramatisk, mener Kirkens Nødhjelp-sjef.

STORE FORSKJELLER: Pakistan får mye mindre enn Haiti i nødhjelp fra Norge. Regnet på antall barn i alderen 0-14 år fikk barna i Haiti 231 kroner hver, mens Pakistan får tre kroner per barn. Foto: Reuters/Scanpix
STORE FORSKJELLER: Pakistan får mye mindre enn Haiti i nødhjelp fra Norge. Regnet på antall barn i alderen 0-14 år fikk barna i Haiti 231 kroner hver, mens Pakistan får tre kroner per barn. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 20 millioner mennesker har mistet sine hjem, og enda flere skal være berørt i flomkatastofen i Pakistan. Det er et høyere tall en jordskjelvkatastrofen på Haiti, tsunamien i Thailand i 2004 og jordskjelvet i Pakistan i 2005 - til sammen.

200 000 døde på Haiti, mens 1600 mennesker har omkommet som følge av flommen i Pakistan.

Norge har bidratt med 800 millioner kroner til Haiti, mens bidragene til Pakistan foreløpig ligger på 115 millioner kroner, ifølge Utenriksdepartementet.

BARNA LIDER: 20 millioner mennesker har msitet sine hjem som følge av flomkatastrofen i Pakistan. Foto: AP Photo/B.K. Bangash/Scanpix
BARNA LIDER: 20 millioner mennesker har msitet sine hjem som følge av flomkatastrofen i Pakistan. Foto: AP Photo/B.K. Bangash/Scanpix Vis mer

Om man regner millionene fordelt på barn i alderen 0-14 i Pakistan og på Haiti, har barna på Haiti fått 231 kroner hver, mens Pakistan har fått tre kroner per barn. Om man regner støtten på innbyggertallet totalt har innbyggerne på Haiti fått 86 kroner og innbyggerne i Pakistan fått én krone.

Og ifølge Bistandsakuelt er nødhjelpsbudsjettet for 2010 snart tømt.

- De større og mindre humanitære kriser hittil i år har medført at tilgjengelige humanitære midler resten av året er meget begrenset, bekrefter underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Forventer mer til Pakistan Leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, Wenche Fone, mener forskjellen på Norges bidrag i Haiti og Pakistan skyldes sårbarheten i budsjettstrukturen når Haiti rammes først og tar en stor del av summen.

- DRAMATISK: Leder for Utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, Wenche Fone, mener det er helt nødvendig at norske myndigheter setter av mer penger til nødhjelp i åra som kommer. Foto: Kirkens Nødhjelp
- DRAMATISK: Leder for Utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp, Wenche Fone, mener det er helt nødvendig at norske myndigheter setter av mer penger til nødhjelp i åra som kommer. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer

- Vi har forventninger om at norske myndigheter kommer med mer penger. Norge er forpliktet til det, men vi håper at også folk flest åpner lommebøkene og vil bidra, sier Fone.

Kirkens Nødhjelp fikk inn mye penger i forbindelse med Haiti, og har foreløpig fått inn 250 000 kroner i forbindelse med flommen i Pakistan.
- Dramatisk - Det er dramatisk at nødhjelpsbudsjettet snart er tomt, og det vi ser med Pakistan er en ny æra for naturkatastrofer som skyldes klimaendringer. På kort sikt er det derfor helt nødvendig at norske myndigheter setter av mer penger til nødhjelp i åra som kommer, sier  Fone.

Hun mener det på lengre sikt er helt avgjørende å få på plass en rettferdig klimaavtale.

- Sånn som det er nå, er det de fattige som betaler regninga, for det er vi rike som har skyld i klimaendringene. Det er usolidarisk, mener Fone.

Frykter for ny katastrofe på Haiti Hun understreker at årets naturkatastrofer er langt fra over:

- Vi vet at monsuntiden ikke er over i Asia, og at orkansesongen i Mellom-Amerika er ventet i månedene som kommer. Jeg frykter spesielt for Haiti som er helt nede for tellling og ikke har noe å gå på.

- Man ser at behovet for nødhjelp dessverre øker, og vi forventer at regjeringen støtter opp.

Fone var mandag denne uka i møte med SV-leder Kristin Halvorsen der hun ba om at bevilgningene til humantitær hjelp økes med 10 prosent i 2011.

- Det er kanskje ikke nok, men vi ser på det som det første skrittet i en opptrapping, sier Fone til Dagbladet.