Stoltenberg går av mandag

Leverer avskjedssøknad til kongen.

TRER AV: Statsminister Jens Stoltenberg går av mandag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRER AV: Statsminister Jens Stoltenberg går av mandag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil mandag meddele Stortinget at han vil gå av.

Søknaden blir levert kong Harald i statsråd klokken 13. Statsministeren vil be om ordet klokken 10.40 etter at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har holdt finanstalen i Stortinget.

Han vil da formelt orientere de folkevalgte om at hans regjering søker avskjed som en konsekvens av den politiske situasjonen etter valget.

Avskjedssøknaden vil bli levert kongen i ekstraordinært statsråd klokken 13. Den blir imidlertid ikke umiddelbart innvilget. Kongen vil be regjeringen fortsette som et forretningsministerium inntil en ny regjering er på plass.

Ber om råd Kongen vil også rådføre seg med Stoltenberg om hvem som er best egnet til å bli den neste regjeringssjefen. Stoltenberg vil da gi kongen råd om å henvende seg til Høyres leder Erna Solberg.

Skiftet er ventet senere i uken, flere spekulasjoner går i retning av onsdag.

Etter møtet med mellom kongen og statsministeren klokken 13, ringer Slottet til Stortinget for å snakke med Solberg. Hun vil få oppdraget og blir bedt om å melde tilbake når regjeringen er klar.

Allerede klokken 14 holder statsminister Stoltenberg sin avsluttende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien bak Slottet. Her vil han oppsummere hva regjeringen har fått til i løpet av sine åtte år ved makten.

Den store skiftedagen Det er opp til påtroppende statsminister Solberg å bestemme når selve skiftet skal skje. Det er hun som må si seg fornøyd og sette sluttstrek for arbeidet med å sette sammen en regjering.

Solberg melder tilbake til kongen at oppdraget er utført og at regjeringslisten er klar. Hun har ennå ikke bekreftet når dette vil skje, men flere tegn tyder på at onsdag 16. oktober blir den store skiftedagen.

Etter at kong Harald er blitt informert, vil Solberg fortelle offentligheten om hvem som skal med i regjeringen. Hun velger selv hvordan hun vil gjøre dette.

To møter i statsråd Det avholdes to statsrådsmøter denne dagen. På det første møtet blir den avtroppende regjeringens avgang godtatt, og Kongen i statsråd, det vil si regjeringen, utnevner sin etterfølger.

Dette dokumentet undertegnes av alle statsråder som deretter kommer ut på Slottsplassen for å ta avskjed med folket.

Regjeringsmedlemmene drar tilbake til sine kontorer og holder nøklene klare. Under det andre møtet på Slottet, et par timer senere, blir Solberg og hennes statsråder innsatt.

Så er det deres tur til å gå ut på Slottsplassen og motta folket og partikollegenes hyllest. De nye regjeringsmedlemmene drar til sine respektive departementer, der nøkkelseremoniene venter. Dermed er Solberg-regjeringen operativ.

(NTB)