Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg gratulerer muslimene med Id

- Feiringen er en stor begivenhet.

GRATULERER MED IS:  Statsminister Jens Stoltenberg tok av seg skoene under et tidligere besøk i Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GRATULERER MED IS: Statsminister Jens Stoltenberg tok av seg skoene under et tidligere besøk i Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskeen i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Masse god mat og besøk hos alle mulige familiemedlemmer preger feiringen av Id al-fitr. Statsminister Jens Stoltenberg gratulerer alle norske muslimer.

- Feiringen av Id er en stor begivenhet for muslimer, også i Norge. Jeg håper derfor alle som feirer dagen, får en hyggelig feiring med familie og venner. God Id, sier statsministeren.

Ramadan

Muslimer som feirer ramadan, har fastet fra 22. august til og med lørdag 19. september. Ramadan markerer tiden da profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring. Id-festen feires stort over hele verden, og etter hvert også i store deler av Norge.

I fastemåneden skal muslimer avstå fra mat, drikke, sex, røyking og krangel fra soloppgang til solnedgang - i Norge gjerne 14 timer. Hensikten er å føle ydmykhet, medfølelse og takknemlighet gjennom fysisk, moralsk og åndelig disiplin.

«Søt-Id»

Når fasten da endelig er over, kan gleden slippes løs og god mat nytes med nære venner og familie. Men dagen begynner med bønn i moskeen.

- Vi har en spesiell bønn som vi ber, så drar vi hjem og så er det stort sett bare spising, sier tidligere generalsekretær Rifat Bashir i Oslo-menigheten Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

- Vi har masse forskjellige retter og fullt av søte saker. Vi kaller denne høytiden for søt-Id, for vi lager mye kaker og desserter etter en hel måned uten noe særlig søtsaker, sier Bashir til NTB.

Men også kjøttretter står på menyen for muslimene med pakistansk bakgrunn, både kylling og lam i karri.

Familie-raid

Søndag ettermiddag har familiefaren allerede rukket å dra innom et stort antall familiemedlemmer, og flere står for tur.

- Nå er klokka bare halv fire, og jeg har vært hos tre familier! Jeg har vært hos min mor, søsteren min og broren min, og nå er jeg på vei hjem for å hente familien min, og så skal vi feire hos min far i kveld. Så sånn går dagen, ler Bashir.

Mange ungdommer stikker av fra familiesammenkomstene og drar på kino eller rusler rundt i byen.

- I hjemlandet er alle butikker åpne både om dagen og natta, det er jo annerledes her, men mange unge går på kino, sier Bashir.

Almisser

En del av ramadanfeiringen går ut på å huske de fattige. En regel sier at 2,5 prosent av inntekt og formue skal gå til de fattige.

- Vi sparer mest mulig under ramadan og gir til de fattige. Vi skatter også den måneden, det er ditt personlige ansvar å regne ut hva du har i banken og hvilke verdier du har hjemme, så må du skatte av det, sier den tidligere generalsekretæren i menigheten.

Pengene går til dem som trenger det. Er det noen i nær familie, går pengene dit, eller til en nabo eller andre i landsbyen. De fleste som bor i Norge, sender sine almisser til utlandet, enten land de har tilknytning til, eller andre fattige land.

For alle

Id skal være en festdag for alle, både store og små. Rabita og Ung Muslim inviterte til feiring med hoppeslott, sjørøverjakt, henna- og ansiktsmaling og rodeomaskin i Oslo.

I Kristiansand var over 400 muslimer ventet til Odderøyhallen for å feste.

- Det blir først en andakt på norsk, hvor vi sier noe generelt om Id og ramadan og hva muslimer skal og ikke skal gjøre. Deretter blir det id-bønn og andakt på arabisk. Etterpå blir det kake, te og brus, og barna får godteriposer, forteller Akmal Ali til Fædrelandsvennens nettutgave.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling