- Stoltenberg har mer grunn til å være irritert på Røkke nå

Røkke med mislykket «Valla-unnskylding», mener PR-eksperter.

PÅ AKER-DAGEN: Jenst Stoltenberg var på scenen sammen med Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen og Simen Lieungh. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
PÅ AKER-DAGEN: Jenst Stoltenberg var på scenen sammen med Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen og Simen Lieungh. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke kom seint i går kveld med en unnskyldning til Jens Stoltenberg i form av et brev.

Han unnskylder ikke noe av innholdet i de omstridte Aker-transaksjonene, som nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har uttalt seg svært kritisk om, men det faktum at Stoltenberg var invitert og deltok på Aker-dagen 2. april.

Stoltenberg var på scenen sammen med Røkke, og skrøt uhemmet av Aker- styreformannen. Samtidig fikk han spørsmål om de nå så omstridte disposisjonene.

- Det var slett ikke en del av planen at han skulle behøve å forholde seg til - og kommentere - disse avtalene, heter det i brevet.

Knapt en unnskyldning
Men hvorfor kommer Røkke med denne unnskyldningen som ikke berører hovedpoenget i konflikten med staten?

- Det er knapt en unnskyldning, sier Elizabeth Hartman, PR-ekspert og daglig leder i PR-byrået Siste Skrik.

- Effekten av det blir egentlig at Stoltenberg nå dras mer inn i saken. Han uttalte seg tross alt positivt om transaksjonene og det påpekes på nytt nå. En kan mistenke dem for at hensikten med unnskyldningen er helt motsatt; å vise at Stoltenberg var informert og positiv til transaksjonene, sier Hartman.

Aker har tidligere slått tilbake mot Sylvia Brustad, og vist til at det har vært en lengre prosess der Berit Kjøll, statens representant, skal ha blitt holdt informert om utviklingen. Det faktum at det er en lengre prosess gjør unnskyldningen enda merkeligere, mener Hartman.

- Det virker som det er en gjennomtenkt strategi bak det hele fra A til Å. Det virker for eksempel ikke tilfeldig at det skjedde rett før påske, og de fleste drar på ferie. De visste godt at transaksjonene ville være gjennomført da Stoltenberg deltok på Aker-dagen, sier hun.

«Valla-unnskylding»
Kommunikasjonsrådgiver og PR-ekspert Kjell Terje Ringdal, som blant annet har jobbet i Utenriksdepartementet, er enig med Hartman.

HYLLET RØKKE: Jens Stoltenberg hyllet Røkke og sa blant annet dette om de omstridte transaksjonene: - Vi investerte i det selskapet og var klar over at det var risiko. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
HYLLET RØKKE: Jens Stoltenberg hyllet Røkke og sa blant annet dette om de omstridte transaksjonene: - Vi investerte i det selskapet og var klar over at det var risiko. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX Vis mer

- Hvis en sier at noe ikke var en del av planen, så begynner en å lure på om det faktisk var en del av planen. Det er som når noen sier «ikke for å være frekk», rett før de skal si noe frekt. Dette er en «Valla-unnskylding», en halvveis unnskyldning som ikke rekker helt hjem, sier Ringdal til Dagbladet.no.

Han mener Stoltenberg nå faktisk blir blandet mer inn i saken enn før Røkke sendte brevet.

- Hvis han ikke var irritert tidligere, så har han grunn til å være det nå, sier Ringdal.

- Dette er å helle bensin på bålet, og det virker rett og slett klønete, sier han.

Snakket positivt om transaksjonene

TV 2 publiserte i går et opptak fra Aker-dagen, som ble avholdt etter at transaksjonene var offentlig kjent. I opptaket sier Stoltenberg at han gikk god for transaksjonene, etter at Cecilie Langum, journalist i DN.no, stilte følgende spørsmål til statsministeren:

- Føler du at Røkke overfører mye av risikoen til staten gjennom å overføre så mange selskaper til Aker Solution, som staten er eier i?

- Vi investerte i det selskapet og var klar over at det var risiko. Det er det også i alle andre selskaper vi investerer i. Vi ser ikke at det har skjedd noe i disse selskapene som er i strid med de forutsetningene vi hadde da vi gikk inn, sa Stoltenberg.

Han hyllet også Røkke.

- Jeg er her for å hylle pioneren, men også pionérvirksomheten som Kjell Inge Røkke har stått for i norsk industri.

I går var tonen noe annerledes, og stabssjef for Statsministerens kontor (SMK), Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sa til TV 2 Nyhetene at Stoltenberg nå har de samme standpunktene som næringsministeren har gitt uttrykk for.

Schjøtt-Pedersen mener kommentaren på Aker-dagen bygde på feil forutsetninger.
Han vil i dag ikke si stort mer om Røkkes beklagelse, enn at Statsministerens kontor tar den til etterretning.

- Kunne blitt sett på som samrøre

Sten Helland, kommunikasjonsrådgiver og tidligere statssekretær i en Arbeiderpartiregjering, tror unnskyldningen kom fordi Aker er redde for at Stoltenberg kan ha følt seg misbrukt.

- De er nok bekymret for at statsministeren på en urettmessig måte skal trekkes mer inn i dette og få en kritikk han ikke fortjener, sier Helland til Dagbladet.no.

Røkkes salg til Aker Solutions:

• 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk
• 46 prosent i Aker Oilfield Services
• 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply)
• 33 prosent i teknologiselskapet Odim
• Oppkjøp til 50 prosent i Aker Clean Carbon

Betaling fra Aker: 1434 millioner
Aksjonærlån: 207 millioner
Betaling til Dof: 277 millioner
Aksjonærlån fra Dof: 23 millioner

Totalt: 1941 millioner.

- Deltakelsen hans på det samrøret kunne blitt sett på som et forsøk fra Røkkes folk til å bevisst bruke statsministeren til å lage PR knyttet til avtalen, og som et eksempel på samrøre og favorisering av Røkke, sier Helland.

OPPKJØPET I AKER SOLUTIONS:

• 22. juni 2007 sprakk nyheten om at den norske stat ville gå inn i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Kværner (nå Aker Solutions).

• Daværende Næringsminister Dag Terje Andersen kunngjorde at statens betalte 4,8 milliarder. Den svenske Wallenberg-familien la også penger på bordet.

• Målet var å sikre at selskapet ikke ble solgt til utlendinger, og å skape muligheter for et industrielt samarbeid mellom norsk og svensk industri.

• Avtalene innebar at Aker frigjorde om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene ga morselskapet Aker ASA en regnskaps- messig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

• Aker ASA overførte selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS, der den norske stat, Saab AB (ikke bilselskapet eid av General Motors, red.anm.) og Aker er aksjeholdere.

• Aker er største eier med 60 prosent, staten eier 30 prosent, og Saab og Investor eier 10 prosent.

• Statens aksjer i selskapet har rast i verdi og lå i februar 2009 mellom 75 og 80 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer