GOD TONE:  Det var tydelig god tone mellom NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama da de møttes i Det hvite hus mandag. FOTO: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB scanpix
GOD TONE: Det var tydelig god tone mellom NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama da de møttes i Det hvite hus mandag. FOTO: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB scanpixVis mer

Stoltenberg holder munn om Trumps Nato-trusler og vennen Rune Bjerke og DNBs tilknytning til skatteparadiser

Natos generalsekretær møtte USAs president Barack Obama i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet): NATO-leder Jens Stoltenberg er for tiden på et flere dager langt besøk i USA, der han skal ha samtaler med flere amerikanske topper.

Mandag møtte han president Barack Obama i Det hvite hus. Dagbladet og et 40-talls andre journalister fikk komme inn til de to toppene på det historiske ovale kontoret. Der var de mest opptatt av snakke om viktigheten av Nato-samarbeidet og hvor fornøyde de er med hverandres innsats.  De kunne også fortelle at de hadde diskutert mange store temaer som forholdet til Russland, situasjonen i Midtøsten, flyktningkrisa, terroriskme og Afghanistan.

Da Stoltenberg møtte pressen utenfor vestfløyen av Det hvite hus omgitt av strålende vårvær og vakter i stramme uniformer, tok det imidlertid ikke lang tid før den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ble tema.

- Vil ikke bli del av valgkamp Den svært kontroversielle kjendisrikingen, som ligger best an til å bli partiets kandidat, har gitt klart uttrykk for at han ønsker kutt i Nato, og at organisasjonen ikke er særlig viktig for ham.

- Jeg vil ikke kommentere noe om den amerikanske valgkampen. Det er opp til det amerikanske folk å bestemme. Men jeg vil gjerne si noe om hva NATO gjør og betyr, sa Stoltenberg til Dagbladet og annen frammøtt presse.

Han bruker Natos operasjon i Afganistan som eksempel på hvor viktig forsvarsalliansen er for både USA og Europa.

- Både canadiske og europeiske soldater har betalt den ultimate prisen i Afghanistan, i en operasjon som ble initiert etter 11.september-angrepet i USA, sier Stoltenberg.

GODE VENNER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama møtte et 40-talls pressefolk i det berømte ovale kontoret i Det hvite hus etter et time langt møte. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
GODE VENNER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama møtte et 40-talls pressefolk i det berømte ovale kontoret i Det hvite hus etter et time langt møte. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Selv om han ikke ønsker å kommentere Trumps standpunkt direkte, er han svært opptatt av å argumentere for hvor viktig Nato er også for USA. Foruten Afghanistan-operasjonen viser han også til samarbeidet i kampen mot terror, og at to verdenskriger har lært USA at europeisk sikkerhet også er viktig for amerikansk sikkerhet.

- Samtidig er vi er opptatt av at mange land investerer mer i forsvar. De landene som bruker mindre enn 2 prosent på forsvar, bør bruke mer.

- Er du og andre europeiske statsledere du møter, bekymret for den isolasjonistiske tendensen man ser i USA?

- Jeg anstrenger meg for ikke å bli en del av amerikansk valgkamp. Derfor vil jeg nøye meg med å si at alle de europeiske statslederne jeg møter, er opptatt av å ivareta et veldig sterkt samarbeid mellom USA og Europa. De ser at amerikanerne også er opptatt av at europeerne skal bidra, og at det ikke er holdbart at USA betaler over 70 prosent av Natos utgifter, sier Stoltenberg til Dagbladet.
Taus om skatteparadiser  Utenfor Det hvite hus fikk han også spørsmål om det siste døgnets «Panama Papers»-avsløring. Der det blant annet er kommet fram at DNB Luxembourg mellom 2006 og 2010 hjalp minst 40 kunder med å opprette selskaper i Seychellene. Rune Bjerke, Stoltenbergs gode venn, var toppsjef på mesteparten av denne tida. Stoltenberg selv var norsk statsminister. Men i Washington D.C. ville han si svært lite om avsløringene av skatteparadisene.

- Jeg har bare i begrenset grad fått anledning til å se på hva de avsløringene handler om. Jeg har konsentrert meg om andre ting her i Washington, så jeg skal ikke gå inn og  Generelt vil jeg si at det er bra med offentlighet og at man unngår hemmelighold rundt pengeplasseringer. Det er viktig i kampen mot skatteunndragelse, sier Stoltenberg.

- Strålende samarbeid Inne i Det ovale kontor snakket imidlertid både Obama og Stoltenberg mer enn gjerne skryte av  hverandres innsats for forsvarsalliansen.

-  Vi har diskutert hvordan NATO kan hjelpe andre land i kampen mot IS, sa Stoltenberg etter møtet.

Obama benyttet samtidig anledning til å rose Stoltenberg for jobben han gjør som NATO-sjef da de to snakket for pressefolkene som hadde fått innvilget audiens i Det ovale kontor.

- Jeg vil berømme Stoltenberg som en effektiv NATO-leder. Vi har et strålende samarbeid i en tid med mange utfordringer, sa Obama.

FØR: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på vei inn til møtet med USAs president i Det hvite hus. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FØR: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på vei inn til møtet med USAs president i Det hvite hus. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Stoltenberg gjengjaldt rosen, og uttalte at NATO har «et utmerket godt samarbeid med USA».

- Vi har sett igjen at samarbeidet mellom Nord-Amerika og Europa er helt essensielt, sa Stoltenberg.

ETTERPÅ: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg drikker en slurk vann utenfor Det hvite hus etter møtet med Obama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
ETTERPÅ: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg drikker en slurk vann utenfor Det hvite hus etter møtet med Obama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer