Stoltenberg hyller kinesisk dissident

Liu Xiaobo vant Nobels fredspris, men sitter fengslet i Kina.

Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg vil gratulere Liu Xiaobo som har vunnet Nobels Fredspris 2010 for sitt engasjement for demokrati og menneskerettigheter, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Stoltenberg fremhever at  Nobelkomiteen retter søkelyset på situasjonen for menneskerettighetene i Kina og sammenhengen mellom utvikling, demokrati og universelle menneskerettigheter.

- Liu Xiaobo får prisen for sitt forsvar av ytringsfrihet og demokrati på en måte som fortjener oppmerksomhet og respekt, sier Stoltenberg.

I Kina ble blant annet den amerikanske tv-kanalen CNN tatt av lufta da det ble kjent at kineseren vant fredsprisen for sitt engasjement.
 
- Kina har hatt en sterk økonomisk og sosial fremgang de siste tiårene. Levestandarden har vokst i takt med denne utviklingen og befolkningen har fått økt individuell frihet. Samtidig gjenstår utfordringer når det gjelder situasjonen for flere universelle menneskerettigheter, sier Stoltenberg.

Han understreker videre at Norge ønsker et godt forhold til verdens mest folkerike land.

- Norge har et godt og omfattende samarbeid med Kina. Våre forbindelser er langvarige og dekker alle områder som knytter våre to land sammen. Drøftelser om menneskerettigheter er en del av dette forholdet, sier statsministeren.

Ifølge Stoltenberg har Norge tatt opp Liu Xiaobos sak med kinesiske myndigheter ved flere anledninger.