NYTTÅRSTALE: Statsminister Jens Stoltenberg nyttårstale.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYTTÅRSTALE: Statsminister Jens Stoltenberg nyttårstale. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Stoltenberg hyllet Eli Anne (23) som ble tent på fordi hun var same

Hyllet også kvinnene som gikk i bresjen for å få full stemmerett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han trakk fram markante lederskikkelser som Fernanda Nissen, Grete Waitz og Gro Harlem Brundtland, som på sine respektive områder brøt barrierer.

- I år er det nøyaktig 100 år siden norske kvinner fikk full stemmerett på linje med menn. Det var jammen på tide, tenker vi i dag. Men den gang var det en milepæl som markerte starten på et eventyr for et helt land, sa statsministeren 1. nyttårsdag.

Stoltenberg viste til dem som banet vei for andre, og som førte til at kvinnene kunne gjøre sin egne valg; jobbe hjemme eller gå ut i arbeidslivet. Økende likestilling førte også til at stadig flere kvinner tok utdanning.

- I dag dominerer jenter statusfag som juss og medisin. Utdanning var og er nøkkelen til valgfrihet for kvinner. Med modige kvinner som forbilder skal vi våge å tegne et ideal for landet vårt: Et inkluderende, likestilt og trygt Norge, sa statsministeren.

Magien Han framholdt at frihet og trygghet, skapt av fellesskapet, er magien i Norge.

- Amerikanerne har sin drøm. Vi har den norske modellen. Vår vei er kanskje ikke så eventyraktig, men den er desto sikrere. Jeg vil påstå at det er lettere å få oppfylt den amerikanske drømmen i Norge enn i Amerika. Det skal vi være stolte av og ta vare på, sa statsministeren.

Han underslår ikke at det fortsatt er utfordringer også her, men at Norge beveger seg i riktig retning. Mens mange europeiske land opplever krise, er Norge et land i vekst.

Stoltenberg kom inn på kampen for livsviktige og billige medisiner for kvinner og barn i utviklingsland, et tema han kaller sin hjertesak. Norge har vært en pådriver i mange år, og dette engasjementet skal fortsette.

- Små sprøytestikk gir millioner av barn hele livet i gave. Et strøk salve kan redde mor. At så mange mødre og barn får leve, mener jeg er et mirakel i vår tid, sa statsministeren.

Modige mennesker Stoltenberg viste til at fjoråret her hjemme ble preget av modige mennesker, både dem som ble hedret med Edel dåd-medaljen for sin innsats 22. juli, og enkeltpersoner som i andre sammenhenger tok til motmæle mot vold og mobbing, og som har reist seg etter tragedier.

Han pekte ut sju år gamle Even fra Salangen som sitt personlige forbilde i 2012. Gutten overlevde et branninferno for over to år siden, men fikk store fysiske skader.

- Even og familien kunne ha sunket ned i håpløshet. I stedet mobiliserte de et mot som beseiret sorgen og smertene. Dere har minnet oss om livets egentlige verdi, sa statsministeren.

Mobbing Stoltenberg viste også til samiske Eli Anne Nystads mot.

- Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. Men 23-åringen fant seg ikke i det og tok et oppgjør med mobberne. Hun ble et forbilde, sa statsministeren.

En annen ungdom han trakk fram, var 15 år gamle Juliane Asdal fra Tromøy. Hun startet en Facebook-kampanje mot hets og mobbing på nettet, en protest som nå følges av ungdom fra nord til sør.

- Ingen fortjener å bli mobbet. Ingen skal få true andre uten konsekvenser. Dette skal vi fremme lovforslag om i Stortinget til våren. Men vi har alle et ansvar for å ta et oppgjør med mobbing, sa Stoltenberg.

(NTB)