Stoltenberg i angrep - Jagland i forsvar

Det var to vidt forskjellige Ap-topper som møtte i vitneboksen i AUF-saken i går: Ap-leder Thorbjørn Jagland som ble presset til å innrømme at AUF brøt reglene i hans tid. Og nestleder Jens Stoltenberg som flere ganger innprentet at det var fullstendig korrekt å operere med tre medlemsbegreper slik han gjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland ble grillet og presset av advokatene Tor Erling Staff og Harald Stabell. Jens Stoltenberg inntok vitneboksen og hamret inn sine poenger, slik at Staff avbrøt:

- Hvis du gjentar det en gang til, vil jeg foreslå bøtelegging.

Greit å forskuttere

Både Jagland og Stoltenberg sa de syntes det var greit å legge ut kontingent for medlemmer dersom det var en avtale og pengene ble innbetalt.

- At noen legger ut kontingent for deg før årsskiftet har vel skjedd i organisasjoner til all tid. I min tid var problemet det omvendte: Ingen ville samle inn kontingenter, sa Jagland.

- Så lenge det er avtale om betaling og ikke i for stort omfang, er det helt greit, sa Stoltenberg.

Ingen av dem hadde hørt om forskuttering i det omfanget som har skjedd i Oslo i AUF i de fire tiltaltes periode på 90-tallet. Å ta ut penger fra lokallag for å finansiere forskuttering, slik de tiltalte har gjort, er helt uaksepabelt, sa Jagland.

Etter vel to måneders rettsforhandlinger var turen kommet til Ap-toppene, Jagland som var AUF-leder 1977-1981 og Stoltenberg som var AUF-leder i 1985-1989. Kanskje kommer Martin Kolberg i dag.

Halverte tallet

Jagland sa han fikk forståelse for at medlemstallet i AUF lå på 25 000 da han kom inn i ledende verv i organisasjonen på 70-tallet.

Da den statlige støtteordningen til ungdomsorganisasjonene ble innført i 1977, fant Jagland imidlertid ut at det ikke ville være mulig å bruke medlemstallet. Basert på oversikten over betalende medlemmer i AUF sentralt og oversikter fra fylkeslagene og gjennomsnittlig medlemstid satte man medlemstallet til 13 200.

I 1979 ble reglene for støtte endret. Heretter skulle betalende medlemmer være grunnlaget for støtte.

Likevel fortsatte AUF å søke støtte for både registrerte betalende medlemmer. Tallet på betalende medlemmer var bare 5-6000.

Absurd å følge reglene

- Er du enig i at Fjeld-kommisjonen sier at dere oppga for høyemedlemstall, spurte advokat Staff.

- Ja, men var mye rot og uklarheter omkring reglene den gang. Det var forståelse hos myndighetene for en tilpasning i denne fasen. Dersom vi skulle fulgt reglenes bokstav, hadde vi fått en fjerdedel av Unge Høyres medlemstall.

- Ja, hva hvis Unge Høyre jukset med medlemstall, skulle da AUF i din ledertid jukse like mye?

- Nei, men det det betyr at organisasjonene beregnet medlemmene på ulike måter. Derfor aksepterte myndighetene tilpasningen. Det ville blitt en absurd situasjon om reglene hadde blitt fulgt strengt. Vi hadde ingen grunn til å tro at vi gjorde noe galt. AUFs tall ble for øvrig kontrollert av staten i 1983 og funnet i skjønneste orden, sa Jagland.

Lite penger

Tallet for både registrerte og betalende medlemmer ble brukt som grunnlag da AUF søkte statsstøtte. Jagland mente likevel det absolutt ikke var noe økonomisk motiv bak. Til det var støttebeløpet- 70 000 i 1978 - for lite.

- Hvorfor søkte dere da støtte i det hele tatt, spurte Stabell.

- Vel, det kom jo en statlig ordning, så hvorfor ikke søke?

- Nå i ettertid, mener du AUF i din tid mottok uberettiget støtte?

- Det er litt vanskelig å plassere organisasjonens virksomhet da inn i nåtidens dataalder. Vi hadde nok tjent på en langt klarere holding. Men det var ingen form for juks, svarte Jagland.

Jens Stoltenberg forklarte med den største selvfølgelighet at det i hans tid var tre medlemstall som alle tre var helt korrekte, til sine ulike formål:

Korrekt Jens

Ett tall som viste betalende medlemmer til bruk for beregning av landsmøtedelegater.

Ett tall med betalende medlemmer og medlemmer det var purret på en gang, til bruk ved søknad om statsstøtte.

Ett tall med alle medlemmer, også de over 25 år, som ikke var stønadsberetigget.

- Jeg har aldri rapportert noe som var galt, sa Stoltenberg, som hadde både Turid Birkeland og Øystein Mæland i sitt AUF-styre. De har fortalt henholdsvis at man tøyde reglene for kursstøtte, og at man opererte med oppblåste medlemstall. Men Stoltenberg var ukjent med slike forhold.

- De har aldri fortalt meg om noe som var galt, sa han.

KORREKT: - Jeg har aldri rapportert noe galt. Vi hadde tre medlemstall, og de var alle korrekte for sine formål, sa en offensiv Jens Stoltenberg.