Jens tøffeste jobb

Stoltenberg i kryssild

Jens Stoltenberg står i sin mest krevende jobb som NATO-sjef, mener eksperter: Etter at USA trakk seg ut av Syria, og overlot arenaen til Tyrkia og deres kamp mot kurderne, er det sprekkdannelser i alliansen.

SPENT: En alvorspreget Jens Stoltenberg møter pressen under sitt besøk i Istanbul nylig. Stoltenberg uttrykte «alvorlig bekymring» over militæroffensiven Tyrkia har innledet i Nord-Syria og faren for ytterligere destabilisering av regionen. Forholdet mellom stormakten og NATOs viktigste allierte USA og Tyrkia er særdeles spent. Foto: Tyrkisk UD/AFP
SPENT: En alvorspreget Jens Stoltenberg møter pressen under sitt besøk i Istanbul nylig. Stoltenberg uttrykte «alvorlig bekymring» over militæroffensiven Tyrkia har innledet i Nord-Syria og faren for ytterligere destabilisering av regionen. Forholdet mellom stormakten og NATOs viktigste allierte USA og Tyrkia er særdeles spent. Foto: Tyrkisk UD/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Situasjonen i Syria etter at Tyrkia gikk til til angrep på kurdiske styrker nordøst i det krigsherjede landet, blir tema når NATOs forsvarsministre møtes i Brussel denne uka.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg står i en kryssild og må bruke alle sine diplomatiske evner for å roe ned og sikre størst mulig samhold i forsvarsalliansen.

NATO-eksperter beskriver utfordringen som den mest krevende Stoltenberg har stått i siden han ble generalsekretær i 2014.

- Krigsforbrytelser

Tysklands utenriksminister Heiko Maas uttalte mandag at Tyrkias militæroperasjon i Syria bryter med internasjonal rett. Ifølge Amnesty International har Tyrkia begått krigsforbrytelser under operasjonen som startet 9. oktober.

Stoltenberg uttrykte «alvorlig bekymring» over militæroffensiven Tyrkia har innledet i Nord-Syria og faren for ytterligere destabilisering av regionen da han møtte Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul forrige fredag. Flere europeiske politikere har ønsket klarere fordømmelse fra Stoltenberg av Tyrkias framferd. Men i Tyrkia er tonen en annen.

- I dag ga jeg beskjed til Stoltenberg om at vi forventer klar og høylydt solidaritet fra våre allierte. Det er ikke nok å si: «Vi forstår deres legitime bekymring», sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu etter møtet med Stoltenberg, ifølge NTB. Causoglo slo fast at Tyrkia kjemper mot terrorisme.

Den nye Syria-krisa startet med at USA brått trakk seg ut av Syria, der USA har ledet koalisjonen av NATO-land og kurdiske grupper i kampen mot IS.

- USA splitter

Generalsekretær i Den Norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt, viser til tidsskriftet The Economist, som spør «Who can trust Trump?»

- Det er USA som skaper splittelse i NATO ved å trekke ut soldater fra et område Recep Erdogan lenge har ønsket å kontrollere. Trump går ut av Syria unilateralt, og lar de allierte kurderne i stikken.

- Selv om de ikke er NATO-medlemmer, har de slåss lojalt mot IS i koalisjonen. Nå vender han dem ryggen. Da kan man spørre: Kan vi stole på amerikanske sikkerhetsgarantier?

- På den andre siden er flere europieske land veldig kritiske til Tyrkia, sier Bundt, og peker på at EUs avtale med Tyrkia om flyktninger er i fare etter at Tysklands utenriksminister Heiko Maas har truet med å trekke ut pengene. Erdogan har på sin side truet med å «bombe» Europa med flyktninger.

- Åpner for Russland

- USAs tilbaketrekking har skapt en veldig komplisert situasjon. Hele det geopolitiske bildet endres på grunn av Trumps beslutning om å trekke seg ut. Det åpner for et annet NATO-lands aggresjon. Tyrkia har drept et hundretalls kurdere, og har jaget et stort antall på flukt. Det hele har skapt et maktvakuum og en intern uenighet som gjør at Russland, som alliert med Bashar al-Assad, har kunnet styrke sin maktposisjon i Midt-Østen, sier Bundt.

Hun mener NATO-landenes uenighet om Syria legger seg oppå andre splittelser og fordyper skepsisen rundt Trumps vilje til å stå bak artikkel 5, den kollektive forsvarsgarantien.

FORNØYD: Mike Pence, USAs visepresident, og Tyrkias president Recep Erdogan har blitt enige om at Tyrkia skal stanse militæroperasjonen i Syria i fem dager. President Donald Trump omtaler avtalen som en suksess. Vis mer

- Frykten er samtidig at Tyrkia og Russland kan komme i direkte militær konfrontasjon. Stoltenbergs dilemma er at det er NATO-landene selv som må avgjøre veien videre. NATOs generalsekretær er bare en tilrettelegger. Han kan peke på mulige løsninger og kompromisser, og framholde det som samler, verdifellesskapet og viktigheten av at NATO fortsetter å gjennomføre reformer. Men Syria-uenigheten må løses av enkeltaktørene, sier Bundt.

- USA sviktet kurderne

Seniorforsker i NUPI og Nato-ekspert Karsten Friis sier impulsive handlinger fra Trump skaper en farlig situasjon.

- Hovedkritikken mot Trump i USA og i Europa er at IS kan blusse opp igjen, og at de forlot og sviktet kurderne. De er ikke traktat-allierte, men de facto allierte i kampen mot IS. At USA slår hånda av dem, sender negative signaler, også inn i NTO, sier Friis.

- Vi ser en relasjon mellom to NATO-land, USA og Tyrkia, som svinger veldig, og en europeisk fordømmelse av Tyrkia. Tyrkia i NATO har alltid vært annerledes enn andre NATO-land, og har sluppet unna med mye. Men Tyrkia er en altfor viktig alliert til at man kan slå hånda av landet. Det vet også USA. Derfor kjører Tyrkia på, sier Friis.

- Må unngå tøff retorikk

Han tror «det går seg til» dersom NATO ikke blir direkte involvert i krigshandlingene, og artikkel 5 skulle bli utløst.

- En slik situasjon kan være at Syria med støtte fra Russland angriper Tyrkia. Men jeg tror ikke det er så realistisk. Og for at artikkel 5 skal utløses, må det være en enstemmig beslutning i NATOs råd. Det vil Tyrkia neppe få, om de skulle be om det, gitt deres offensive rolle i fasen vi er i nå.

FINNE DET SOM SAMLER: - I en situasjon der to store NATO-land står mot hverandre og Europa fordømmer Tyrkia, må Jens Stoltenberg søke det som samler NATO-landene og som er relevant for alliansen, sier NUPI-forsker Karsten Friis. Her er Stoltenberg på besøk i Italia. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FINNE DET SOM SAMLER: - I en situasjon der to store NATO-land står mot hverandre og Europa fordømmer Tyrkia, må Jens Stoltenberg søke det som samler NATO-landene og som er relevant for alliansen, sier NUPI-forsker Karsten Friis. Her er Stoltenberg på besøk i Italia. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Så hvordan skal Stoltenberg holde alliansen sammen?

- Han vil nok forsøke å skille mellom bilaterale saker og hva som er NATO. Og han vil unngå tøff retorikk, sier Friis.

- Må stå opp for kjerneverdiene

Også leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), beskriver situasjonen Jens Stoltenberg står i, som krevende.

- Ingen har ofret mer i kampen mot IS enn kurderne. Samtidig er Tyrkia NATO-medlem, og som generalsekretær skal Stoltenberg representere alle medlemslandene.

MÅ STÅ OPP FOR NATO-VERDIENE: - Jens Stoltenberg må stå opp for NATOs kjerneverdier og alliansesolidaritet i en tid hvor disse verdiene settes under press, sier leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
MÅ STÅ OPP FOR NATO-VERDIENE: - Jens Stoltenberg må stå opp for NATOs kjerneverdier og alliansesolidaritet i en tid hvor disse verdiene settes under press, sier leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Stoltenberg har likevel vært tydelig på at Tyrkias militæroffensiv kan svekke kampen mot IS. Stoltenberg må stå opp for NATOs kjerneverdier og alliansesolidaritet i en tid hvor disse verdiene settes under press. NATO er ikke bare en forsvarsallianse, men også et verdifellesskap, sier Huitfeldt.

Hun mener at dersom NATOs medlemsland er tydelige i fordømmelsen av Tyrkias offensiv, får Stoltenberg et enda sterkere mandat til å stå opp for dette verdifellesskapet.

Huitfeldt er svært kritisk til USAs handlemåte.

- Det er jo talende at et stort flertall i representantens hus, inkludert to tredjedeler av republikanerne, kritiserte den forhastede uttrekningen og behandlingen av USAs kurdiske allierte, sier Huitfeldt.

- I spagat

NESTEN UMULIG: Nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og leder av delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling, Christian Tybring-Gjedde, mener Jens Stoltenberg nærmest har en umulig oppgave i å få USA og Tyrkia til å forsones. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NESTEN UMULIG: Nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og leder av delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling, Christian Tybring-Gjedde, mener Jens Stoltenberg nærmest har en umulig oppgave i å få USA og Tyrkia til å forsones. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Stoltenberg står i spagaten. Han har en nesten umulig oppgave. Mulighetene for forsoning mellom USA og Tyrkia er nesten ikke tilstede, mener Christian Tybring-Gjedde (Frp), nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og leder av den norske delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling.

Tybring-Gjedde mener det ikke er merkelig at USA ville trekke seg ut av Syria, men mener det skjedde for raskt.

- USA svikter kurdernes kamp mot IS. Det rokker ved tilliten til USA som alliert, sier Frp-politikeren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer