Stoltenberg i New York: Bush sitt budskap viktig

I FN-bygget sier president George W. Bush at Midtøsten er på vei til frihet og demokrati. Utenfor står fredsaktivisten Jose Ortiz med en dukke av Bush, hengt i det amerikanske flagget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Jose Ortiz ber om to ting: At hans bror skal komme levende hjem fra Irak og at president George W. Bush ikke skal komme gjennom sin periode.

- Vi styres av en gal mann som dyrker fram terrorisme mot USA, sier Ortiz, og spytter demonstrativt i bakken.

På en pinne bærer han en dukke av Bush hengt i et amerikansk flagg. Han var en av nærmere tusen demonstranter som i går marsjerte til FN-bygningen for å vise verden hva seks av ti amerikanere mener om presidentens krig i Irak.

Inne i FNs generalforsamling nevnte ikke Bush den stadig forverrede situasjonen i Irak, i sin tale til presidenter og statsledere fra hele verden.


- Vi ser en lys framtid som begynner å slå rot i Midtøsten, proklamerte Bush. Han svarte indirekte på kritikken mot invasjonen i Irak på følgende vis:

- Noen mener at de demokratiske endringene vi ser i Midtøsten, destabiliserer regionen. Dette argumentet hviler på den falske antakelsen at Midøsten var stabilt i utgangspunktet. Virkeligheten er at stabiliten vi trodde vi så i Midtøsten var en luftspeiling.

Fiendebilde

I sin tale pekte Bush ut Iran som den største trusselen mot framtidig stabilitet i regionen. Henvendt direkte til det iranske folket sa Bush at de fortjener muligheten til å avgjøre sin egen framtid.

TERRORIST NUMMER 1: Mens George W. Bush snakket om kampen mot terrorisme inne i FN, stod Jose Ortiz utenfor i kamp mot den han mener er terrorist nummer en: President Bush. Sammen med folk i alle aldre demonstrerte han mot Bush. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet
TERRORIST NUMMER 1: Mens George W. Bush snakket om kampen mot terrorisme inne i FN, stod Jose Ortiz utenfor i kamp mot den han mener er terrorist nummer en: President Bush. Sammen med folk i alle aldre demonstrerte han mot Bush. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet Vis mer

- Det største hinderet for dette er at deres ledere har valgt å nekte dere frihet og bruker deres lands ressurser til å finansiere terrorisme, gi næring til ekstremisme og satse på atomvåpen, sa Bush. Irans president Mahmoud Ahmadinejad var ikke tilstede i FN under Bush sin tale, men var satt opp til å snakke senere på dagen.

I talen advarte Bush kraftig mot Irans økende innflytelse i Midtøsten og sa henvendt til innbyggerne i Syria:

- I dag har deres ledere tillat landet deres å bli en veikryss for terrorisme. Midt blant dere jobber Hamas og Hizbollah med å destabilisere regionen og deres regjering gjør deres land til et redskap for Iran.

Økt trykk

Med Iran som hovedfienden legger Bush-administrasjonen nå et tilsynelatende større trykk bak en ny fredsprosess mellom Israel og palestinerne. Bush ber nå utenriksminister Condoleeza Rice jobbe med «moderate» ledere i regionen for å bringe reformer i de palestinske områdene.

Og oppsiktsvekkende nok snakket han om okkupasjonen palestinerne lever under:

- Det palestinske folket har lidd under tiår med korrupsjon og vold og den daglige ydmykelsen som okkupasjonen utgjør, sa Bush.

- Viktig

Stoltenberg i New York: Bush sitt budskap viktig

Statsminister Jens Stoltenbergs kommenterte Bush sin tale overfor Dagbladet i New York.

- President Bush formidlet et viktig budskap og han sa USA skulle ta et større ansvar for å bidre til en løsning på konflikten, sier Stoltenberg.

- Deler du hans beskrivelse av situasjonen i Irak som en skritt på veien mot frihet og demokrati?

- Norge var motstander av krigen og de store problemene vi nå ser i Irak viser hvor vanskelig det er å finne løsninger med militære midler. Men nå har alle land et ansvar for å bringe stabilitet til Irak. Norge er for demokrati.

På gata utenfor spytter Jose Ortiz enda en gang.

- Demokrati? Hvordan kan Bush bringe demokrati til Irak når han daglig tråkker på demokratiet vi har her, sier han.

JENS OG BILL: Det ble tid til å prate med Bill Clinton under FN-toppmøtet.
I HARDT VÆR: USAs George W. Bush er i hardt vær på hjemmebane under toppmøtet. Her skåler han under statslederlunsjen.