Stoltenberg III

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avisa Klassekampen har spurt en del valgforskere om hva de tror vil være den mest sannsynlige regjering dersom de rødgrønne mister flertallet ved høstens valg. Deres svar er ikke overraskende: Arbeiderpartiet vil fortsette i mindretallsregjering.

Det tror jeg også. Stoltenberg III kan godt bli en ren mindretallsregjering som Gro I, II og III, Jagland I og Stoltenberg I var det. Det forutsetter imidlertid en del ting. Men de er til gjengjeld høyst sannsynlige. Det blir borgerlig flertall ved valget, men kaos gjør det umulig å danne en borgerlig flertallsregjering. Venstre og KrF står ved sin motstand mot en regjering med Frp-deltakelse. Frp vil fortsatt ikke gi støtte til en regjering det selv ikke er en del av. Ap må gjøre et så godt valg at det mener det er mulig å styre alene. Og SV og Sp må erkjenne at et dårlig valgresultat gjør det mer levelig å være i opposisjon enn i en mindretallsregjering sammen med Ap. Det vil gjøre livet surt for de aller fleste av de deltakende partienes tilhengere.

Men ingen i de rødgrønne partiene vil snakke høyt om mulighetene for en ren Ap-regjering. Det vil svekke troverdigheten til de rødgrønne som alternativ. Det vil skape splid innad i koalisjonen. Hvem vil stemme SV og Sp hvis Ap blir løftet fram som det eneste sikre kortet? Tuppen og lillemødrene vil komme kraftig på kant med hverandre. En tapper kamp i fellesskap for fire nye år vil derimot styrke gjensidig hengivenhet som vil være nyttig uansett om alle havner i opposisjon eller i regjering etter valget. Derfor skal vi tro på Jens Stoltenberg når han hamrer og hamrer inn at han og partiet går til valg på ett alternativ: Det rødgrønne. En plan B kan først drøftes etter at valget er over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer