Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg: Jeg er inhabil i surrogatispørsmål

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var ikke i stand til å forklare Stortinget hva som er regjeringens syn på surrogati.

- JEG ER INHABIL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i dagens spørretime på Stortinget spørsmål om regjeringens syn på surrogati. Anledningen er at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forrige uke sendte ut en lovendring på høring, som vil frita privatpersoner for straffeansvar dersom de benytter seg av surrogati i utlandet. I Norge er surrogati ulovlig, og regjeringen har tidligere frarådet nordmenn å benytte seg av surrogat i utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- JEG ER INHABIL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i dagens spørretime på Stortinget spørsmål om regjeringens syn på surrogati. Anledningen er at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forrige uke sendte ut en lovendring på høring, som vil frita privatpersoner for straffeansvar dersom de benytter seg av surrogati i utlandet. I Norge er surrogati ulovlig, og regjeringen har tidligere frarådet nordmenn å benytte seg av surrogat i utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide kom til Stortingets spørretime nå i formiddag med et enkelt spørsmål: «Er regjeringen for eller imot surrogati?»

Å gi et svar var derimot ikke så enkelt for statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Fra Stortingets talerstol meldte han seg inhabil til å mene noe om surrogati, og viste til at problemstillingen hadde vært oppe tidligere, tilknyttet en person Stoltenberg «kjenner veldig godt».

Den personen er tidligere politidirektør Øystein Mæland, som fikk kritikk da han tiltrådte for å ha skaffet seg barn via surrogat i USA. Der er surrogati lovlig, i Norge er det ikke lovlig.

Forsøkte forgjeves Noe oppgitt måtte KrF-lederen konstatere at Stoltenberg vek unna det første spørsmålet. Han prøvde seg igjen:

- Jeg vil gjerne vite hva regjeringen generelt mener om dette. Tidligere har dere klart vært mot, nå kommer et høringsnotat som gjør det lovlig for nordmenn i utlandet.

I forrige uke sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut et høringsnotat om endringer av straffebestemmelsene i bioteknologiloven. Endringene innebærer at «privatpersoner som søker eller benytter tilbud som ikke er tillatt etter loven» går fri av eventuelle rettslige reaksjoner.

Heller ikke på Hareides andre forsøk mente Stoltenberg han kunne svare.

- Hovedtemaet er hvordan vi håndterer noe som er lov i utlandet, men som vi har valgt å forby her hjemme, sa Stoltenberg.

Samme spørsmål, samme svar KrF-lederen overlot talerstolen til partikollega Øyvind Håbrekke, som allerede i forrige uke varslet at han i dag ville stille spørsmål om lovendringen i Stortinget.

På partiets hjemmeside, har Håbrekke reagert sterkt på den foreslåtte lovendringen. Han har blant annet sagt:

«Etter dagens lovverk vil man sannsynligvis rammes av loven hvis man fra Norge bestiller en indisk kvinne som surrogatmor. Det nye forslaget sender et kraftig signal om at man ikke lenger ser alvorlig på dette. (...) Helseministeren gjennomfører en kursendring som fordekkes som en presisering av lovverket. Kjøp av sex i utlandet er ulovlig, mens kjøp av barn i utlandet nå vil bli tillatt. Det henger ikke på greip».

Også Håbrekke forsøkte seg på Stoltenberg:

- Vi har sett venstresida som nære allierte i kampen mot kjøp og salg av kvinnekroppen. Så hva mener regjeringen om surrogati?

Som svar viste Stoltenberg til det han hadde sagt, eller ikke sagt, til Hareide.

- Kjenner du noen fattige? Seansen fikk neste spørsmålsstiller, Venstre-leder Trine Skei Grande, til å innlede sitt spørsmål om regjeringens fattigdomsbekjempelse på følgende vis:

- Jeg går ut fra at statsministeren også kjenner noen fattige, men at han likevel kan svare på mitt spørsmål.

Etter at Stoltenberg avsto fra å gi utfyllende svar på surrogati-spørsmålene i Stortingets spørretime i dag, har Statsministerens kontor kommet med følgende presisering:

- Etter en samlet vurdering har statsministeren kommet til at forslaget berører Mæland personlig, og at det kan foreligge særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet. Han har derfor funnet det riktig å ikke delta i behandlingen av denne saken. Dette betyr ikke at statsministeren generelt vil være inhabil i spørsmål om surrogati.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!