Stoltenberg: Jeg er inhabil i surrogatispørsmål

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var ikke i stand til å forklare Stortinget hva som er regjeringens syn på surrogati.

- JEG ER INHABIL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i dagens spørretime på Stortinget spørsmål om regjeringens syn på surrogati. Anledningen er at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forrige uke sendte ut en lovendring på høring, som vil frita privatpersoner for straffeansvar dersom de benytter seg av surrogati i utlandet. I Norge er surrogati ulovlig, og regjeringen har tidligere frarådet nordmenn å benytte seg av surrogat i utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- JEG ER INHABIL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i dagens spørretime på Stortinget spørsmål om regjeringens syn på surrogati. Anledningen er at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forrige uke sendte ut en lovendring på høring, som vil frita privatpersoner for straffeansvar dersom de benytter seg av surrogati i utlandet. I Norge er surrogati ulovlig, og regjeringen har tidligere frarådet nordmenn å benytte seg av surrogat i utlandet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide kom til Stortingets spørretime nå i formiddag med et enkelt spørsmål: «Er regjeringen for eller imot surrogati?»

Å gi et svar var derimot ikke så enkelt for statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Fra Stortingets talerstol meldte han seg inhabil til å mene noe om surrogati, og viste til at problemstillingen hadde vært oppe tidligere, tilknyttet en person Stoltenberg «kjenner veldig godt».

Den personen er tidligere politidirektør Øystein Mæland, som fikk kritikk da han tiltrådte for å ha skaffet seg barn via surrogat i USA. Der er surrogati lovlig, i Norge er det ikke lovlig.

Forsøkte forgjeves Noe oppgitt måtte KrF-lederen konstatere at Stoltenberg vek unna det første spørsmålet. Han prøvde seg igjen:

- Jeg vil gjerne vite hva regjeringen generelt mener om dette. Tidligere har dere klart vært mot, nå kommer et høringsnotat som gjør det lovlig for nordmenn i utlandet.

I forrige uke sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut et høringsnotat om endringer av straffebestemmelsene i bioteknologiloven. Endringene innebærer at «privatpersoner som søker eller benytter tilbud som ikke er tillatt etter loven» går fri av eventuelle rettslige reaksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer