Stoltenberg klistrer Høyre til Frp

Mener at en regjering med Høyre og Frp er det mest sannsynlige, dersom det blir et skifte etter valget.

SANNSYNLIG MED HØYRE OG FRP: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) klistret Høyre til Fremskrittspartiet da han tirsdag snakket med pressen på Huk på Bygdøy i Oslo. Foto Morten Holm / SCANPIX
SANNSYNLIG MED HØYRE OG FRP: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) klistret Høyre til Fremskrittspartiet da han tirsdag snakket med pressen på Huk på Bygdøy i Oslo. Foto Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at en regjering med Høyre og Frp er det mest sannsynlige, dersom det blir et skifte etter valget. Han advarer mot en mørkeblå politikk som vil bygge ned offentlig sektor.

Statsministeren sier det er tre grunner til at en Høyre/Frp-regjering er det mest aktuelle, dersom de rødgrønne mister flertallet ved høstens stortingsvalg.

Han viser for det første til at Høyres landsmøte har sagt at partiet kan tenke seg å regjere med Frp alene. Dernest mener statsministeren at de politiske tyngdelovene tilsier et samarbeid på høyresiden, fordi Høyre og Frp blir de to største partiene på borgerlig side.

Stoltenberg har så langt ikke villet kommentere situasjonen på borgerlig side, ut over å påpeke at et eventuelt samarbeid synes svært uavklart. Nå skjerper han budskapet og lanserer det som øyensynlig blir Aps strategi fram mot valget: Å klistre Høyre tettest mulig opp til Frp.

Regjeringslyst

- Det tredje forholdet som gjør dette mest sannsynlig, er at Frp helt klart har veldig lyst til å sitte i regjering. Det har ikke vært like klart tidligere. Dette blir en real valgkamp, der vi får snakke om de to alternativene, sa Stoltenberg på sin pressekonferanse tirsdag.

Statsministeren understreker at de tre regjeringspartiene går til valg på en fortsatt rødgrønn regjering, et samarbeid han mener har bevist sin leveringsevne gjennom fire år.

- Det er jevnt, selv om målingene viser et knapt borgerlig flertall. Men det er absolutt innen rekkevidde å vinne valget med dette utgangspunktet. Det blir spennende og jevnt, og hver stemme kommer til å telle, sier Stoltenberg.

Statsministeren ville under oppsummeringen av vårsesongen ikke bekrefte at han kommer til å gå av, dersom de rødgrønne partiene mister flertallet. Han ville heller ikke svare på spørsmålet om hvorvidt det er mer sannsynlig med en mindretallsregjering utgått av Ap enn en koalisjon av Høyre og Frp.

Nederlag

- Jeg vil ikke spekulere i nederlag, fordi det øker sjansen for nettopp nederlag. Vi vil vise fram ett tydelig alternativ, og ikke spekulere i andre konstellasjoner. På borgerlig side har de jo ikke engang en plan A, sier Stoltenberg.

Han mener det er opp til de fire opposisjonspartiene å finne ut av flokene, dersom det blir et borgerlig flertall og et regjeringsskifte. Både Venstre og KrF har reservert seg klart mot å gå i regjeringssamarbeid med Frp, men Stoltenberg vil ikke spekulere i andre samarbeidsformer på borgerlig side.

- Vi vet hva vi får når disse to partiene går sammen. Det blir en mørkeblå politikk med milliarder i skattelette, mens vi lover å ta vare på fellesskapet. De vil privatisere, mens vi vil styrke fellesskolen. De vil svekke offentlig sektor og arbeidstakernes rettigheter, stikk i strid med den politikken vi fører. Det er store og tydelige forskjeller mellom alternativene, sa statsministeren.

Han la til at H/Frp betyr økonomiske eksperimenter, det siste landet trenger nå.

Vekst

Stoltenberg er ikke redd for at Ap skal vokse på bekostning av SV og Sp og forrykke maktforholdet innad i regjeringen.

- Alle tre har vist evne til samarbeid. Ap har ikke vært egenrådig, slik mange spådde, og de to andre har mestret det å sitte i en rødgrønn regjering, sier statsministeren.

Han mener Ap vokser ved å hente stemmer fra hjemmesittere, ikke ved å stjele fra regjeringspartnerne.

(NTB)

 

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) klistret Høyre til Fremskrittspartiet da han tirsdag snakket med pressen på Huk på Bygdøy i Oslo. Foto Morten Holm / SCANPIX Jens Stoltenberg tok seg tid til et muntert møte med etpar badegjester på Huk på Bygdøy tirsdag, før han snakket med pressen. - Faren er ikke over, var Stoltenbergs alvorlige budskap til pressen. Men utsikten til mer økonomisk krise ødela verken statsministerens eller soldbadernes humør. Foto: Morten Holm/SCANPIX Jens Stoltenberg understreker at de tre regjeringspartiene går til valg på en fortsatt rødgrønn regjering, et samarbeid han mener har bevist sin leveringsevne gjennom fire år. Foto: Morten Holm/SCANPIX