Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg knuste SVs kraftdrøm

Jens Stoltenberg knuste finansminister Kristin Halvorsens ønske om nye runder for et svensk-norsk marked for grønne sertifikater på elektrisk kraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvorsen, SVs frontkjemper i striden om grønne sertifikater, måtte bite i seg et nederlag da olje- og energiminister Odd Roger Enoksen valgte å bryte forhandlingene med Sverige om et felles marked for grønne sertifikater. Etter det Dagbladet forstår ville ikke Halvorsen skrape prosjektet slik Enoksen - med tung støtte fra Stoltenberg - nå har gjort.

SV mente det var grunn til nye runder med svenskene for å få et bedre resultat.-  Vi vil ikke gå videre med dette nå, fastslår Enoksen overfor Dagbladet.

Et marked for slike sertifikater, som gir produsenter av ny og fornybar energi mer penger for kraften de ftrer inn på nettet, var en av SVs seire fra Soria Moria. I erklæringen heter det: «Regjeringen vil innføre et pliktig grønt sertifikatmarked for ny fornybar energi og mini- og mikrokraftverk.»

Kilder sier Jens var med på formuleringen, men at han seinere er blitt klar i sin motstand - ikke bare på grunn av vanskene i forhandlingene med Sverige, men fordi han nå er skeptisk til hele ideen med grønne sertifikater.

Etter det Dagbladet forstår mener Stoltenberg at grønne sertifikater ikke er veien å gå for å nå målet om mer ren energiproduksjon. Han skal også være bekymret for at grønne sertifikater vil øke folks strømregning.

Økt strømpris har en tendens til å senke oppslutningen om den sittende regjering.Derfor kom svenskenes steile holdning - de krevde bl. a. at Norge skulle betale mer enn svenskene for ordningen - som manna fra himmelen for Jens, som nå lener seg på setning to i punktet fra Soria Moria-erklæringen: «Dersom et grønt sertifikatmarked ikke lar seg gjennomføre som forutsatt, skal andre virkemidler vurderes.»

Men i SV-leiren er irritasjonen over nederlaget stor og sentrale kilder der utelukker ikke en omkamp om grønne sertifikater. De viser til at prosjektet er uttrykkelig nevnt i Soria Moria-erklæringen og mener Jens\' argumenter mot ordningen ikke holder vann.

Det var Kristin Halvorsen som frontet saken internt i regjeringen. Enoksen sier det ikke var

noen uenighet i regjeringen.

-  Det var en samla regjering som sto bak dette, sier han.

FIKK SVENSKEHJELP: Jens Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!