KRAV: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Ukrainas president om den spente situasjonen i Azovhavet. Nå kommer han med en rekke krav til Russland og landets president Vladimir Putin. Her er Stoltenberg avbildet ved Natos felleskommando i Napoli forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRAV: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Ukrainas president om den spente situasjonen i Azovhavet. Nå kommer han med en rekke krav til Russland og landets president Vladimir Putin. Her er Stoltenberg avbildet ved Natos felleskommando i Napoli forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Stoltenberg kommer med knallharde krav til Putin

Russland må straks løslate de tre ukrainske marinefartøyene og de 24 sjøfolkene som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya søndag, krever Nato.

De internasjonale reaksjonene er kraftige etter at Russland skjøt mot og tok kontroll over tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet søndag. Ukraina sier Russland anholdt båtene deres ulovlig, mens Russland mener skipene var ulovlig i farvannet.

Samtidig som FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte om den dramatiske utviklingen mandag kveld, holdt Natos generalsekretær Jens Stoltenberg pressekonferanse i Brussel.

- Samtlige Nato-land uttrykte i dag full støtte til Ukraina, sier Stoltenberg etter dagens ekstraordinære møte i Nato-Ukraina-kommisjonen.

- Kan ikke rettferdiggjøres

Stoltenberg krever også at Russland umiddelbart løslater de tre ukrainske fartøyene og samtlige personer som ble tatt i beslag søndag.

- Bruken av militær makt mot ukrainske skip og sjøfolk kan ikke rettferdiggjøres. Vi ber derfor Russland om å umiddelbart løslate de ukrainske sjøfolkene og skipene som ble tatt i beslag i går, og vi ber om ro og tilbakeholdenhet, sier Stoltenberg.

SPENT: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Ukrainas president om den spente situasjonen i Azovhavet. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB scanpix
SPENT: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Ukrainas president om den spente situasjonen i Azovhavet. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB scanpix Vis mer

Tidligere på dagen diskuterte Stoltenberg gårsdagens hendelser med Ukrainas president Petro Porosjenko. Det var sistnevnte som ba om et krisemøte i Nato-Ukraina-kommisjonen, for å diskutere den dramatiske utviklingen.

- Denne hendelsen er en påminner om at det er en pågående krig i Ukraina, som har pågått i mer enn fire år, sier Stoltenberg, og minner om at Nato-landene har vært konsistente i sin fordømmelse av Russlands handlinger siden 2014.

- Russland må avslutte sin støtte til militante grupper, og trekke tilbake alle militære styrker fra ukrainske territorier, krever Nato-sjefen.

- Får konsekvenser

Han understreket nok en gang at Nato-landene aldri kommer til å anerkjenne «Russlands ulovlige og illegitime annektering av Krim-halvøya».

- Russlands pågående militarisering av Krim-halvøya, Svartehavet og Azovhavet utgjør fortsatte trusler mot Ukrainas uavhengighet. Det underminerer stabiliteten i regionen, sier Stoltenberg.

Han minner om at Nato allerede har innført vidtrekkende sanksjoner mot Russland, og mener landet må forstå hva gårsdagens handlinger betyr.

- Russland må forstå at handlingene deres får konsekvenser.

- Russland angriper Ukraina

«Gitt den åpenbare arrogansen og brutaliteten bak de russiske aggressive handlingene, er det nå sannsynlig at Russland planlegger ytterligere aggressive handlinger, til sjøs eller på land. Vi må være forberedt på dette. #RusslandAngriperUkraina», skrev Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin på Twitter seint i går kveld.

Under en pressekonferanse tidligere i dag gikk han langt i å konkludere i skyldspørsmålet.

- Vi har alle bevisene som trengs for å vise at det russiske angrepet på den Ukrainske marinens krigsskip ikke var et uhell, men bevisst planlagte fiendtlige handlinger, sa Klimkin.

Han oppfordret samtidig alle landets samarbeidspartnere om å «koordinere effektive tiltak for å støtte Ukraina, og for å stille Russland til ansvar» for sine handlinger.

«Kampen om Azovhavet er en lenge varslet krig. Utfallet er også kjent. Russerne gjør som de vil», kommenterer Dagbladets Morten Strand.

Men dette skaper internasjonal uro og fordømmelser. Så også fra Norge.

- Russisk maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabel og vi oppfordrer Russland til å frigi fartøyene med mannskap. Fartøy må sikres fri passasje til ukrainske havner i Azovhavet, sier Ine Eriksen Søreide (H), Norges utenriksminister, i en uttalelse.

Russland advarer

Det russiske utenriksdepartementet advarer i en uttalelse mandag kveld mot «farene ved å blåse opp dette kunstige hysteriet».

«Dette er opplagt en gjennomplanlagt provokasjon, som fant sted på et planlagt sted og i en form som var ment å skape en ny spenning i regionen - og som skal fungere som et påskudd for å styrke sanksjonene mot Russland», heter det i uttalelsen.

«Vi utsteder herved en advarsel til Ukraina, om at deres politikk - som føres i samordning med USA og EU - som søker å framprovosere en konflikt med Russland i Azovhavet og Svartehavet, er full av alvorlige konsekvenser. Russland vil svare med styrke på alle forsøk på å krenke landets suverenitet og sikkerhet.»