BLE HELT MATT: Jens Stoltenberg var homofil på ryktebørsen. Det skriver han om i sin nye bok. Foto: EPA / NTB SCANPIX
BLE HELT MATT: Jens Stoltenberg var homofil på ryktebørsen. Det skriver han om i sin nye bok. Foto: EPA / NTB SCANPIXVis mer

Stoltenberg levde med homorykter i et år

Ble beskyldt for å svikte homosaken ved å ikke stå fram. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg ville i det lengste unngå å kommentere ryktene om at han var homofil, men til slutt ble det så massivt at han brøt med sitt eget prinsipp.

Gjennom et år vokste ryktene og Stoltenberg ble stadig koblet til navngitte menn. Ryktene fortalte at han hadde forlatt kona Ingrid og flyttet inn til Stein Erik Hagen den ene dagen og Kjetil Try den neste.

«De spurte ikke, men slo det fast som et faktum. Ingenting var sant», skriver Stoltenberg.

Til slutt ga han etter for en stadig mer pågående VG-journalist, som til slutt nærmest slo seg ned på Stoltenbergs kontor på Stortinget. Stoltenberg ville egentlig ikke svare på rykter, og spesielt ikke om noe så privat som seksuell legning.

Men da partifeller mente at han sviktet homosaken ved ikke å stå fram, ble han «helt matt». Dessuten var ryktene i ferd med å bli en belastning for familien, blant annet fikk barna som da var åtte og fem år stadig spørsmål på skolen og av venners foreldre.

«Jeg mente det var prinsipielt feil å kommentere rykter, men dette gikk ikke lenger», skriver han.

Stoltenberg forteller at hans nære venn og rådgiver gjennom mange år, reklamemannen Kjetil Try, har en teori om hvordan ryktene oppsto:

De to skulle se den siste James Bond-filmen sammen, men endte opp med å gå på den tåredryppende og romantiske «Broene i Madison County». I køen på vei inn kommenterte en dame i køen at Stoltenberg burde sett filmen sammen med kjæresten sin. Stoltenberg svarte at «Nei, jeg har med vennen min, jeg».

(NTB)