Stoltenberg må forvente lange arbeidsdager

- Det å være statsminister i Danmark var en fulltidsjobb, men som NATOs generalsekretær har jeg hatt det enda mer travelt, sier den avtroppende NATO-sjefen.

NYTT OPPDRAG: Dette bildet ble lagt ut på Jens Stoltenbergs åpne facebookside under teksten «Vi sees snart igjen. Klar for nytt oppdrag og livet i Brussel». Ved 11-tiden mandag var det delt over 18 000 ganger på Facebook. Foto: Privat
NYTT OPPDRAG: Dette bildet ble lagt ut på Jens Stoltenbergs åpne facebookside under teksten «Vi sees snart igjen. Klar for nytt oppdrag og livet i Brussel». Ved 11-tiden mandag var det delt over 18 000 ganger på Facebook. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter fem år som leder av NATO har dansken Anders Fogh Rasmussen pakket sammen sakene sine og gjort kontoret klart for Jens Stoltenberg, som begynner i sin nye jobb på onsdag.

I dag la Stoltenberg ut et avskjedsbilde på Facebook, hvor han gir sin far Thorvald en klem. Bidlet går nå en seiersgang i sosiale medier.

Utfordringene står i kø Som Dagbladet skrev i begynnelsen av september, står krisene i kø for NATOs nye generalsekretær. Ukraina, forholdet til Russland, forsvarsutgiftene, Midtøsten, Nordområdene, Middelhavet og Nord-Afrika, er alle utfordringer Stoltenberg må ta tak i.

Fogh Rasmussen kan fortelle sin arvtager om lange arbeidsdager i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

- Det å være statsminister i Danmark var en fulltidsjobb, men som NATOs generalsekretær har jeg hatt det enda mer travelt, sier Fogh Rasmussen til NTB.

- Det er masse reiser
Stoltenberg kan på sin side fortelle at han er forberedt på krevende, men varierte arbeidsdager.

- En normal uke vil være at jeg er et par- tre dager i Brussel og jobber med NATO-ting og leder møter der, mens jeg den andre halvparten av uka gjerne reiser, sier han til NTB og legger til:

- Det er masse reiser til de 28 medlemslandene. De aller fleste i Europa, men også til USA og Canada. Det blir også reiser til partnerland og andre land.

Norges tidligere statsminister forteller at han ikke har forberedt seg spesielt på arbeidspresset i den nye toppjobben.

Jens Stoltenberg tar over jobben som Generalsekretær i NATO etter Anders Fogh Rasmussen. Fredag hadde han sin siste dag som NATO-sjef. Her sammen med sin kone Anne-Mette Rasmussen. Foto: Eric Vidal/Reuters/Scanpix
Jens Stoltenberg tar over jobben som Generalsekretær i NATO etter Anders Fogh Rasmussen. Fredag hadde han sin siste dag som NATO-sjef. Her sammen med sin kone Anne-Mette Rasmussen. Foto: Eric Vidal/Reuters/Scanpix Vis mer

- Min erfaring er at den viktigste måten å håndtere det på, er å evne å slappe av, passe på å sove og ikke bli stresset, sier Stoltenberg til NTB.

- Noe helt nytt i mitt liv Da Dagbladet møtte Stoltenberg i USA to dager etter at han hadde gått av som leder for Arbeiderpartiet fortalte han at det var vanskelig å holde seg unna norsk politikk.

- Det er en underlig følelse. Dette er noe helt nytt i mitt liv at jeg skal gjøre noe annet enn å drive med norsk politikk. Dette er den andre dagen i mitt liv siden jeg var 14 år at jeg ikke har tillitsverv i AUF eller Arbeiderpartiet. Det er klart det er en overgang, men det er riktig. Ap har fått en strålende ny leder, og jeg er klar for andre ting, sa Stoltenberg da Dagbladet møtte han i Washington D.C.