- Stoltenberg må redegjøre for statsborgerskapet

Krav fra Frp når det gjelder Manuela Ramin-Osmundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet vil ikke stille noe mistillitsforslag til den nyutnevnte barne- og likestillingsministeren, Manuela Ramin-Osmundsen (Ap).

Men partiet krever en redegjørelse fra statsministeren om det de mener er hans inngripen i behandlingen av hennes søknad om norsk statsborgerskap.

Det er tidligere Frp-formann, Carl I. Hagen, som skal fronte saken i kontroll og konstitusjonskomiteen.

Til NTB sier han at det i komiteens neste møte blir lagt fram et utkast til brev som skal sendes fra komiteen til statsministeren.

Det kreves støtte fra en mer enn Frps representanter i komiteen for at brevet skal kunne sendes, men Hagen sier det har vært praksis til nå at partiene ikke motsetter seg at et slikt brev sendes, selv om de mot formodning ikke skulle støtte innholdet.
Mot forskjellsbehandling 
Hagen sier brevet vil dreie seg om viktige rettsprinsipper.

- Det er den politiske ledelsen som legger føringer og fastlegger politikken som skal gjelde på en rekke områder, som for eksempel behandlingen av søknader om statsborgerskap, sier Hagen.

Han mener det derfor er viktig at denne ledelsen ikke griper inn overfor forvaltningen i enkeltsaker. Det åpner for en forskjellsbehandling som kan dreie seg om alt fra en ren vennetjeneste til korrupsjon.

- Et særtrekk for norsk forvaltning er at det ikke skal gjøres forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker, sier Hagen.


Hvilke kriterier
På spørsmål om prinsippet er like viktig når det dreier seg om en vel begrunnet sak, sier den tidligere Frp-lederen at noe av innholdet i brevet er et spørsmål til Stoltenberg om hvilke kriterier som skal legges til grunn når politikere blander seg inn i forvaltningens arbeid.

- Jeg tviler ikke på at Jens Stoltenberg følte at det var viktig å få sin nye statsråd fram i køen, men hver dag er det mange med makt og myndighet i Norge som er i akkurat samme situasjon. Konsernsjefer og ledere i store organisasjoner har ofte gode grunner for å få satt fart i en sak. Det betyr ikke at de kan få gjennomslag for en særbehandling av akkurat sin sak, sier Hagen.

STRID OM UTNEVNELSE: Manuela Ramin-Osmundsen ble utnevnt til statsråd og sjef i Barne- og likestillingsdepartementet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
STRID OM UTNEVNELSE: Manuela Ramin-Osmundsen ble utnevnt til statsråd og sjef i Barne- og likestillingsdepartementet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Han mener statsministeren med sin inngripen har åpnet for særbehandling.

På spørsmål om hva han vil gjøre om komiteens øvrige medlemmer er negative til å be Stoltenberg om en redegjørelse, sier Hagen at de da indirekte har godkjent statsministerens inngripen.

- Derfor tror jeg både at brevet blir sendt og at statsministeren vil gi Stortinget en redegjørelse, sier Hagen.


(©NTB)