NAIVT: Europeiske land har opptrådt naivt overfor Russland, mener Litauens utenriksminister Linas Anatas Linkevi (t.h). Han møtte utenriksminister Børge Brende og påtroppende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, i dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NAIVT: Europeiske land har opptrådt naivt overfor Russland, mener Litauens utenriksminister Linas Anatas Linkevi (t.h). Han møtte utenriksminister Børge Brende og påtroppende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, i dag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

- Stoltenberg må sørge for økt NATO-nærvær i øst

Europeiske land har opptrådt svært naivt overfor Russland, mener Litauens utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første Stoltenberg må gjøre når han overtar som NATOs generalsekretær 1. oktober, er å sette alliansens vedtak fra Wales-toppmøtet ut i livet, understreker Litauens utenriksminister Linas Antanas Linkevicius.

Militære fotavtrykk Han sier det må innebære konkrete, militære fotavtrykk, økt nærvær på bakken og dermed bedret sikkerhet i østlige medlemsland.

- Det er ikke så nøye hva man kaller disse styrkene - om de er permanente, roterende eller utplassert på ubegrenset tid. Men de må være der det er nødvendig, når det er nødvendig og så lenge det er nødvendig, sier Linkevicius til NTB.

- Hvis det er nødvendig, bør det også være permanente baser. Det bør militære eksperter avgjøre. Baser er nevnt i NATO-kommunikeet.

Møtte Stoltenberg og Brende  Linkevicius er i Oslo i dag for å møte Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende (H).

- Det er en nyttig påminnelse for oss i Norge å lytte til bekymringene i de baltiske landene når det gjelder forholdet til Russland, sa Brende til NTB etter møtet.

Han viser til at utfallet av NATO-toppmøtet var tydelig, både når det gjelder å gjenta forpliktelsene overfor de baltiske landene og tiltak for avskrekking.

- Krever lederskap Russlands fremferd i Ukraina har skremt Litauen og de øvrige baltiske landene. De frykter at også de skal bli ofre for russisk aggresjon og ber derfor Stoltenberg og NATO om forsterkede sikkerhetsgarantier.

- Det ligger mange oppgaver i NATOs nye handlingsplan. Den må iverksettes til rett tid og på et godt nivå. Det krever hans lederskap. Det har direkte å gjøre med å styrke sikkerheten i vår region, sier Linkevicius.

Realistisk Overfor Russland må NATO stå fast på sine prinsipper og opptre realistisk, mener han.

- Det var ikke tilfelle i en periode, sier Litauens utenriksminister.

Men mange NATO-land er imidlertid også skeptiske til økt nærvær i øst. De frykter at det skal provosere Russland og øke snarere enn redusere konfliktnivået.

Linkevicius er ikke enig.

- Jeg er helt overbevist om at å ikke handle virker mer provoserende enn å handle. Hvis man holder tett, ikke gjør noe, ikke har et klart budskap eller forsøker å være fleksibel og høflig - da provoserer man.

- Har vært svært naive Linkevicius understreker at de baltiske landene nærmest forutså det som ville komme i Ukraina. Han viser til Georgia-konflikten for seks år siden. Den endte med at to russisk-støttede, georgiske regioner, Sør-Ossetia og Abkhasia, i praksis løsrev seg.

- I 2008 ble Sør-Ossetia og Abkhasia okkupert. Vi sa: La oss ta dette på alvor, se på metodene. De paramilitære gruppene. Prosessen med å utstede pass og åpne for statsborgerskap. Deretter å oppildne til konflikt og forsøke å sette inn styrker for å beskytte disse borgerne, og så okkupasjon, sier Linkevicius, som ser klare paralleller til dagens krise i Ukraina.

Naivt Europa Han er derfor ikke i tvil om at Europa har opptrådt svært naivt overfor Russland.

- Vi sa det allerede da at dette kom til å gjenta seg et annet sted. Vi nevnte allerede da Krim-halvøya og Transdnjestr brøt seg ut, sier Linkevicius.

Den ukrainske Krim-halvøya ble annektert av Russland i mars i år. Transdnjestr er en russisk-støttet utbryterregion i Moldova som i praksis er uavhengig. (NTB)