Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg måtte ringe kongen

- Dette ble feil. Kongen kan delta på framtidige overrekkelser, sier statsministeren.

HAR SNUDD: Statsminister Jens Stoltenberg lover at kong Harald kan få være med på neste utdeling. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HAR SNUDD: Statsminister Jens Stoltenberg lover at kong Harald kan få være med på neste utdeling. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter kanossagang og unnvikende svar i går, snur statsminister Jens Stoltenberg og slår fast at kong Harald fra nå av er invitert til Krigskorset-seremonier.

Statsminister Jens Stoltenberg startet dagen i går med å ringe kong Harald i Slovenia. Deretter gikk han fra intervju til intervju der han forsøkte å ro seg unna journalistenes spørsmål. Så, seint i går kveld, ringte han Dagbladet for å slå fast at kongen fra nå skal inviteres på Krigskorset-seremonier.

- Jeg erkjenner at dette ble feil, sier statsministeren.

- Nå ser vi jo at det blir mer oppmerksomhet rundt hvem som overrekker medaljene enn hvem som mottar dem. Det blir helt feil. Vi ønsker ikke strid og uenighet om dette, vi ønsker jo enighet, samhold og anerkjennelse. Derfor legger vi til rette for at kongen kan delta på framtidige overrekkelser av Krigskorset, sier Stoltenberg, som understreker at alt ble gjort i beste mening.

- Vi ønsker å imøtekomme soldatenes ønsker om at den politiske ledelsen som sender dem til Afghanistan og Libya er synlig. Men vi vil jo ikke gjøre dette på bekostning av kongen.

Ringte kongen I går kunne Dagbladet avsløre at kong Harald var uønsket da de tre spesialsoldatene, avdøde orlogskaptein Trond Bolle, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian, søndag fikk utdelt Krigskorset med sverd for tapperhet og personlig mot i kamper i Afghanistan.

Beskjeden om at han at hans nærvær ikke var ønsket under krigskorsoverrekkelsen fikk kongen under en audiens på Slottet - hvor bare Jens Stoltenberg og kong Harald var til stede. Dagbladet får bekreftet at kong Harald fikk beskjed fra statsminister Jens Stoltenberg om at regjeringen så på medaljeoverrekkelsen som et regjeringsarrangement.

Avsløringen førte til politisk storm mot Stoltenberg og hans behandling av kongen. Dagbladet vet at statsministeren etter oppslaget ringte direkte til kong Harald i Slovenia, noe som skal være heller uvanlig.

Da kongen litt seinere møtte pressen, tok han selv initiativ til å kommentere krigskorstildelingen.

- Det jeg vil si om dette er at måten dette ble gjort på er noe statsministeren og jeg har blitt enige om. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere mottakerne i audiens hos oss på slottet, sa kong Harald.

Han ville derimot ikke svare på hvem som hadde tatt initiativet til løsningen.

- Jeg tror jeg skal holde meg til det jeg har sagt nå, og la det være med det, svarte han.

Sterkt presset En sterkt presset Jens Stoltenberg gikk gjennom kvelden fra studio til studio der han ennå nektet å kommentere om det har vært uenighet mellom kongen og ham rundt utdelingen av krigskorset, eller hvem som tok initiativet til løsningen som innebar at kongen ikke var til stede.

- Det er en enighet som vi har kommet fram til i fellesskap, sa Stoltenberg til Dagbladet i 14-tida på spørsmål om det var han eller kongen som bestemte hvem som skulle dele ut medaljene.

Han sa da at «arbeidsdelingen er drøftet med kongen» og gjentar flere ganger at det er «enighet om arbeidsdelingen».

- Jeg er opptatt av å få fram den sterke politiske støtten til soldatene. På søndag var det derfor én taler fra Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide, og én taler fra regjeringen - meg.

- Men det har altså vært en diskusjon om hvem som skulle foreta utdelingen?

- Det er helt feil å spekulere i det. Vi har forankret dette i Stortinget og kongehuset. Jeg forholder meg til det kongen sa. Han sier at det er en enighet. Selvsagt har kongen aldri blitt nektet.

- Det er vel et definisjonsspørsmål om han har blitt nektet, hvis kongens ønske var å dele ut krigskorset selv? Ga han noen gang uttrykk for et slikt ønske?

- Jeg kommer ikke til å ... Det er enighet mellom kongen og oss. Utover det blir det feil å spekulere, svarte Stoltenberg.

De samme svarene gjentok statsministeren i en rekke medier gjennom kvelden. Da Dagbladet traff statsministeren etter Dagsrevyen i går kveld, svarte han unnvikende på om det var feil å ikke invitere kongen til seremonien.

Seint i går kveld ringte han altså med det som likner en beklagelse - uten at han ville bruke det ordet.

- 8. mai ble dere rett og slett litt overivrige med å synliggjøre den politiske ledelsen?

- Jeg bare sier at det ble feil, sier statsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media