Stoltenberg med dekknavn og mappe i KGB

Statsminister Jens Stoltenberg hadde på begynnelsen av 1990-tallet kontakt med en offiser i den russiske etterretningstjenesten KGB, som ga ham dekknavn og opprettet en mappe med personlig og politisk informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske etterretningstjenesten regnet Stoltenberg som en viktig kontakt, viser opplysninger som NRK Brennpunkt har innhentet.

- Jeg kan bekrefte at personen med det dekknavnet i KGB er identisk med vår nåværende statsminister Jens Stoltenberg, sier assisterende overvåkingssjef Stein Vale til NRK.

På spørsmål om hvem som tok initiativ til å bryte kontakten mellom Stoltenberg og den russiske diplomaten, svarer Vale følgende:

I 1991 ble Stoltenberg kontaktet av Politiets Overvåkingstjeneste og fikk forklart at POT kjente til at en KGB-offiser hadde hatt kontakt med ham. Da ba POT Stoltenberg fortelle KGB-offiseren at POT var kjent med denne kontakten. Det gjorde Stoltenberg og etter det opphørte hele kontakten, sier Vale. Stoltenberg har ikke opptrådt klanderverdig, mener Vale.

(NTB)