Stoltenberg mener Egypt må handle raskt

Jens Stoltenberg ser svært alvorlig på situasjonen i Egypt og mener et nytt styre i landet raskt må på plass.

PÅ LEIR: Statsminister Jens Stoltenberg på AUF sin sommerleir utenfor Vikersund i Buskerud fredag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
PÅ LEIR: Statsminister Jens Stoltenberg på AUF sin sommerleir utenfor Vikersund i Buskerud fredag. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er alvorlig at de politiske prosessene i Egypt ikke førte fram til en samlende løsning for landet. Det er nå avgjørende at et sivilt styre raskt kommer på plass og at prosessen mot demokratiske valg starter, sa statsminister Jens Stoltenberg fredag i talen sin til AUF-erne på sommerleir på Gulsrud.

Han er bekymret for utviklingen og tør ikke spå hva som vil skje videre i landet etter at hæren denne uken avsatte president Mohamed Mursi.

- Norge har hele veien vært tydelige i våre råd både til den avsatte presidenten og til opposisjonen. Norge vil fortsatt støtte det egyptiske folk på den krevende veien de må gå, sa Stoltenberg.

Viktige beslutninger Han mener det er svært alvorlig når militære myndigheter setter til side en folkevalgt president.

- De beslutninger som tas nå, vil ha stor betydning for Egypts videre fremtid. Grunnleggende rettigheter må beskyttes, hos alle og av alle, sa Stoltenberg.

En sivil overgangsregjering er satt inn i Egypt, med jurist Adli Mansour som midlertidig president.

Bekymret for de avsatte Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret for hærens behandling av de avsatte politikerne i landet. Mohamed Mursi, flere av hans medarbeidere, samt flere ledere i Det muslimske brorskapet skal ha blitt satt i forvaring etter at hæren overtok makten i Egypt.

- Det muslimske brorskapet er en naturlig del av det egyptiske politiske systemet og må gis rom til å fungere politisk. Ingen er tjent med at motsetningene skjerpes nå, sier Eide i en uttalelse.

I tillegg skal hæren skal ha stengt flere av landets TV-stasjoner.

- Norge forventer at arresterte politikere og journalister løslates og at TV- og radiostasjoner gjenåpnes, sier han.
(NTB)