Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-toppmøtet

Stoltenberg mener Trumps utbrudd gjør Nato sterkere

- Jeg sa at vi måtte være forberedt på direkte diskusjoner, og det fikk vi.

ENIGE TIL SLUTT: Etter en utblåsing om pengebruk og byrdefordeling i dag var USAs president særdeles fornøyd. Her et utsnitt av Nato-familien. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
ENIGE TIL SLUTT: Etter en utblåsing om pengebruk og byrdefordeling i dag var USAs president særdeles fornøyd. Her et utsnitt av Nato-familien. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Etter kaos og krisestemning og rykter om at USAs president Donald Trump ville trekke USA ut av Nato hvis ikke de andre medlemslandene tok mer av Nato-regninga, endte toppmøtet tilsynelande i fryd og gammen.

Trump strålte og framstilte seg som seierherre på sin pressekonferanse.

Og Nato-sjef Jens Stoltenberg, som ble utfordret under et frokostmøte med Trump i går, sa til og med at dagens ekstrarunde om byrdefordeling gjør alliansen sterkere.

- Direkte tone

- Jeg sa at vi måtte være forberedt på direkte diskusjoner, og det fikk vi. Det er slik vi gjør mellom venner og allierte. De allierte har hørt Trumps klare budskap. Han tar forsvarsbudsjetter og byrdedeling veldig alvorlig, sa Stoltenberg.

Han viste til at mens Nato-landene tidligere kuttet, har de nå begynt å bruke mer.

- Siden Trump ble president, trapper alle opp som aldri før. Nye penger er kommet på bordet. Dermed kan USA bruke mindre sa Stoltenberg.

På den avsluttende pressekonferansen i ettermiddag slo Stoltenberg imidlertid fast at ekstrarunden om pengebruk og forsvarsbudsjetter som Trump satte i gang i dag, ikke betyr noen endring, verken på slutterklæringen eller pengebruken i forhold til det som lå på bordet før toppmøtet.

Trengte mer diskusjon

- Men vi følte alle at vi måtte ha mer tid til å diskutere byrdefordeling. De ble en bedre diskusjon enn i går med ferdigskrevne innlegg. Det er ulike syn og uenigheter, men det er ikke noe problem så lenge vi kan konkludere og fatte beslutninger. Det har vært en åpen diskusjon, men vi har konkludert at Nato er mer nødvendig enn noen gang, sa Stoltenberg.

Han viste også til at Trump hadde gitt uttrykk for at han er en sterk tilhenger av Nato, og oppsummerte:

- Vi hadde et godt møte, ikke fordi alt gikk som planlagt, men fordi vi kom fram til konklusjoner og fordi vi leverer på substans. Vi er sterkere sammen etter dette møtet, sa Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!