Nato-toppmøtet

Stoltenberg mener Trumps utbrudd gjør Nato sterkere

- Jeg sa at vi måtte være forberedt på direkte diskusjoner, og det fikk vi.

ENIGE TIL SLUTT: Etter en utblåsing om pengebruk og byrdefordeling i dag var USAs president særdeles fornøyd. Her et utsnitt av Nato-familien. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
ENIGE TIL SLUTT: Etter en utblåsing om pengebruk og byrdefordeling i dag var USAs president særdeles fornøyd. Her et utsnitt av Nato-familien. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): Etter kaos og krisestemning og rykter om at USAs president Donald Trump ville trekke USA ut av Nato hvis ikke de andre medlemslandene tok mer av Nato-regninga, endte toppmøtet tilsynelande i fryd og gammen.

Trump strålte og framstilte seg som seierherre på sin pressekonferanse.

Og Nato-sjef Jens Stoltenberg, som ble utfordret under et frokostmøte med Trump i går, sa til og med at dagens ekstrarunde om byrdefordeling gjør alliansen sterkere.

- Direkte tone

- Jeg sa at vi måtte være forberedt på direkte diskusjoner, og det fikk vi. Det er slik vi gjør mellom venner og allierte. De allierte har hørt Trumps klare budskap. Han tar forsvarsbudsjetter og byrdedeling veldig alvorlig, sa Stoltenberg.

Han viste til at mens Nato-landene tidligere kuttet, har de nå begynt å bruke mer.

- Siden Trump ble president, trapper alle opp som aldri før. Nye penger er kommet på bordet. Dermed kan USA bruke mindre sa Stoltenberg.

På den avsluttende pressekonferansen i ettermiddag slo Stoltenberg imidlertid fast at ekstrarunden om pengebruk og forsvarsbudsjetter som Trump satte i gang i dag, ikke betyr noen endring, verken på slutterklæringen eller pengebruken i forhold til det som lå på bordet før toppmøtet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer