Stoltenberg møter Kongos president for å snakke om Joshua Frenchs situasjon

I New York i morgen.

MØTER PRESIDENTEN I NEW YORK: I morgen møter Jens Stoltenberg Kongos president. Her under en partilederdebatt i etterkant av at resultatet av stortingsvalget 2013 ble kjent. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MØTER PRESIDENTEN I NEW YORK: I morgen møter Jens Stoltenberg Kongos president. Her under en partilederdebatt i etterkant av at resultatet av stortingsvalget 2013 ble kjent. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg skal møte Kongos president Joseph Kabila i New York i morgen, hvor de to skal diskutere situasjonen til Joshua French.

Begge deltar under åpningen av FNs generalforsamling i New York denne uka.

- Vi skal si det vi har sagt i ulike møter, nemlig at vi ønsker at French blir benådet eller får soningsoverføring. Det har jeg tatt opp i en samtale med Kongos statsminister på telefon for noen uker siden. Jeg har også skrevet brev til Kabila tidligere og også bedt om møte før. Under FNs generalforsamling i fjor ble det ikke noe møte. Nå håper jeg møtet finner sted, sier Stoltenberg på et pressemøte i New York.

Han mener det er en viss framgang i saken.

- Det er i hvert fall et framskritt at vi fikk denne samtalen med statsministeren en gang i august. Så får vi se, sier Stoltenberg.
Møtet blir det første mellom de to lederne. Stoltenberg har tidligere forsøkt å komme i kontakt med Kabila, men har ikke fått svar.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella 18. august i år.

KISANGANI: Joshua French og Tjostolv Moland bodde på samme celle i fengslet i Kongo i over fire år, før Moland (nærmest) ble funnet død i august. Nå skal Jens Stoltenberg møte Kongos president for å snakke om Frenchs situasjon. Foto: Øistein Norum Monsen
KISANGANI: Joshua French og Tjostolv Moland bodde på samme celle i fengslet i Kongo i over fire år, før Moland (nærmest) ble funnet død i august. Nå skal Jens Stoltenberg møte Kongos president for å snakke om Frenchs situasjon. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Han ble funnet død i fengselscellen i Kinshasa i dag morges. Våre tanker og vår medfølelse går til familien og de pårørende, sa utenriksminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse like etter at dødsfallet ble kjent.

- Vi har vært bekymret for deres situasjon i lang tid, men det var ingen umiddelbare begivenheter før dette som vi kjenner til, sa  Barth Eide. Han sier UD sendte en representant til fengselet, blant annet for å følge opp Joshua French, med en gang dødsfallet ble kjent.

BISATT: Tjostolv Molad ble bisatt fra Vegårdshei kirke tidligere denne måneden. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BISATT: Tjostolv Molad ble bisatt fra Vegårdshei kirke tidligere denne måneden. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer