MØTER LAVROV: Jens Stoltenberg møter Russlands utenriksminister idag. EPA/JULIEN WARNAND Scanpix
MØTER LAVROV: Jens Stoltenberg møter Russlands utenriksminister idag. EPA/JULIEN WARNAND ScanpixVis mer

Stoltenberg møter Lavrov

Del av et større anlagt diplomati for å prøve og finne en løsning i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): NATOs generalsekretær Jens Stoltenbrg møter den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Brussel idag. Det melder det russiske telegrambyrået TASS.

Lite informasjon Det vil ikke bli noen pressebrief i forbindelse med møtet, skriver TASS. Det er først og fremst Ukraina som vil være tema. Møtet er en del av et større anlagt diplomati etter at USAs utenriksminister John Kerry i forrige uke møtte Lavrov og den russiske presidenten Vladimir Putin i Sotsji ved Svartehavet.

Heller ikke fra det møtet er det lekket ut mye informasjon, men Kerrys besøk ble beskrevet som et forsøk på å finne ut om det var utsikter til noen bevegelser i de russiske posisjonene. Russland hevder at de ikke har noe med krigen i Øst-Ukraina å gjøre. Putin har flere ganger gjentatt at det ikke er en eneste russisk soldat i Ukraina, til tross for mange meldinger om det motsatte. USA og NATO sier på sin side at krigen i Øst-Ukraina er aktivt militært støttet av Russland.

Var dypt uenige Forrige gang Stoltenberg og Lavrov møttes, 7. februar, sa Stoltenberg at de to hadde svært ulike oppfatninger av situasjonen, sa Stoltenberg til NTB.

- De er dypt uenige med oss. Han gjentok sine vurderinger, jeg gjentok våre standpunkter. Men det er et poeng å ta det ansikt til ansikt, sa Stoltenberg da.

Siden da har vi hatt Minsk-2 avtalen, der den tyske forbundskansleren Angela Merkel satset all sin prestisje på å få en våpenhvile i Ukraina. Sammen med Putin, den ukrainske presidenten Petro Porosjenko og den franske presidenten Francois Hollande, presset Merkel fram en avtale som stort sett har holdt. De siste dagene har imidlertid kampene igjen tatt seg opp.

Mye tyder på at Lavrov på dagens møte ikke vil framheve uenighetene like sterkt som han gjorde i februar. De russiske signalene har vært mer imøtekommende etter Minsk-2 avtalen. Den russiske bekymringen for de økonomiske sanksjonene krigen i Ukraina har ført til, har også blitt sterkere. Heller ikke Vesten er fornøyd med tingenes tilstand. Men mest av alt er det Ukraina som trenger fred. Får å bygge landet.