Krigen i Ukraina

Stoltenberg om Nato: - Sjokkerte

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at alle Natos allierte er sjokkerte over Russlands angrep mot sivile i Ukraina. Mens Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba oppsummerer sitt hovedbudskap med tre ord: Raskere, raskere og raskere.

NATO-MØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg møtte tirsdag Natos utenriksministre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag møter Nato-sjef Jens Stoltenberg pressen sammen med Ukraina-utenriksminister Dmytro Kuleba etter at Natos utenriksministre møttes tidligere på dagen.

- Vi innser at det er ekstremt viktig at president Putin ikke vinner i Ukraina. For det vil være en tragedie for Ukraina, men det vil også gjøre verden farligere og mer sårbar. Det er i alle de Nato-alliertes interesse å støtte Ukraina, sier Stoltenberg.

- Våre allierte har blitt enige om at vi skal jobbe enda tettere med Ukraina. Dette fordi at vi har sett at våre bidrag faktisk utgjør en stor forskjell på slagmarka hver eneste dag.

Stoltenberg sier at alle er i sjokk.

- Vi er alle sjokkerte over angrepene på ukrainske byer og infrastruktur. President Putin forsøker å ta fra ukrainerne vann, strøm, varme og lys. President Putin bruker vinter som våpen, noe som gjør det enda mer viktig å støtte Ukraina.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Takker Nato

Kuleba takker Nato.

- På Natos forrige ministermøte kom jeg med tre ord: Våpen, våpen og våpen. Mye har skjedd siden den gang med tanke på å utstyre Ukraina med nødvendige våpen, og man har sett hvordan vi har levert. Disse våpnene hjelper oss med å frigjøre våre områder og beskytte folk fra tortur, sier Kuleba.

- I dag har jeg tre nye ord: Raskere, raskere og raskere. Vi er takknemlige for det som har blitt gjort, men krigen fortsetter. Vi har bevist at vi kan beseire Russland og vinne sammen, noe som er i interesse for hele det euroatlantiske partnerskapet.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte mandag Romanias president Klaus Iohannis. På en pressekonferanse etter møtet gjentok Stoltenberg advarselen om Ukraina må være forberedt på flere angrep. Vis mer

Felles erklæring

Natos utenriksministre ble også enige om en felles erklæring, hvor de blant annet tar et kraftig oppgjør med Russlands angrep mot sivile i Ukraina.

«Russlands uakseptable handlinger, inkludert hybrid aktivitet, energiutpressing og tankeløs atomretorikk, undergraver internasjonal lov og orden».

«Vi fordømmer Russlands grusomme handlinger mot Ukrainas sivilbefolkning og brudd på menneskerettighetene, som vi for eksempel har sett med tanke på tvangsdeportasjoner, tortur, barbarisk behandling av kvinner, barn og sårbare personer. De som er ansvarlige for krigsforbrytelser, inkludert konfliktrelatert seksuell vold, må holdes ansvarlige. Vi fordømmer også alle dem, inkludert Belarus, som aktivt legger til rette for Russlands angrepskrig mot Ukraina».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer