IKKE SIKKER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil ikke garantere at toppmøtet kommer samlet ut. Uenigheten er særlig stor om det såkalte 2-prosentmålet, der USA kritiserer mange europeiske land for å bidra for lite. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
IKKE SIKKER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil ikke garantere at toppmøtet kommer samlet ut. Uenigheten er særlig stor om det såkalte 2-prosentmålet, der USA kritiserer mange europeiske land for å bidra for lite. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / DagbladetVis mer

Nato-toppmøtet

Stoltenberg om Trump-uro: - Garanterer ikke Nato-enighet

Forventer klar tale, men håper Donald Trump og de europeiske allierte blir enige.

BRUSSEL (Dagbladet): - Jeg har god tro på enighet, men jeg kan ikke garantere det. Vi er 29 medlemsland som er uenige på viktige områder. Derfor kan jeg ikke før et todagers møte garantere enighet om de beslutningene vi har forberedt og jobbet med i lang tid, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Det handler om alle landenes sikkerhet. Derfor håper og tror jeg at alle 29 medlemsland skjønner at det ikke tjener deres sikkerhet om vi nå lar uenighet om handel og andre spørsmål undergrave sikkerhetssamarbeidet, sier han.

WASHINGTON DC: Trump møtte pressen før sitt forestående møte med NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: CNN Vis mer

Norsk presse til stede på toppmøtet fikk et kort møte med Nato-sjefen før onsdagens toppmøte.

Trump kommer i morgen

For Stoltenbergs del starter det med frokost med USAs president Donald Trump.

På spørsmål om Stoltenberg frykter at toppmøtet ender i krangel, svarer han:

- Jeg tror vi må forvente at det kommer til å bli en del klar tale, både i og utenfor møtene. Samtidig er det viktigste for meg hva blir enige om. Og jeg har god tro på at vi kommer til gjøre viktige vedtak om å fortsette å styrke Nato og samarbeidet mellom Nord-Amerika og Europa, både når det gjelder å øke beredskapen til Natos styrker, trappe opp kampen mot terror og bidra til mer rettferdig byrdefordeling i Nato, sier Stoltenberg.

Kløften mellom Europa og USA, som har blitt tydelig i mange store saker spørsmål som handel, Iran-avtalen, klima og andre internasjonale spørsmål, manifesterte seg også i Nato-sammenheng i går.

Da Nato og EU i går formiddag skulle undertegne en avtale om samarbeid, brukte EU-president Donald Tusk anledningen til å tale direkte til USAs president. Han kom med en sterk appell om å ikke bare tenke på penger, men også på betydningen av solidaritet mellom USA og Europa.

Like etter gjentok Trump sitt budskap på Twitter, om at mange europeiske Nato-land betaler for lite, og at det er urettferdig at USA må ta så stor del av regningen.

Både på den internasjonale pressekonferansen og i møtet med norske journalister måtte Stoltenberg i går svare på hvordan polemikken mellom Trump og europeiske allierte vil påvirke toppmøtet og utfallet.

- Norge faller i rankingen

Stoltenbergs svar er at hans jobb er å fokusere på det som forener, og ikke på det som splitter.

- Jeg har god tro på at vi kommer til å fatte viktige vedtak som vil styrke samarbeidet mellom USA og Europa, både når deg gjelder beredskapen til Natos styrker, kampen mot terror, og ikke minst om en mer rettferdig byrdefordeling,sier Stoltenberg.

Den siste oversikten over medlemslandenes pengebruk på forsvar, viser at Norge bruker 1, 6 prosent av BNP. Stoltenberg vil svare på om Norge har særlig grunn til å føle seg truffet, men sier:

- Alle Nato-land gjorde et vedtak i 2014, fordi verden forandret seg. Det betyr at mange begynt å investere mer og bruke mye mer på forsvar. Flere Nato-land bruker nå mer enn 2 prosent på forsvar. Og når mange bruker veldig mye mer, faller Norge på rankingen. Ikke fordi de bruker mindre, men fordi mange bruker mye mer.

På spørsmål om hvor utfordrende det vil være for Stoltenberg å sikre enighet om en slutterklæring etter kritikk og polemikk i det siste, svarer Nato-sjefen:

- Vii har jobbet med dette i mange måneder, og det skal gjøres mange vedtak, både når det gjelder å øke beredskapen til Natos styrker, ny kommandostruktur, cyber, om styrking av Natos beredskap, om innsats i Irak. Men endelig vedtak fattes jo på toppmøtet her i Brussel. Og helt sikre er vi jo ikke før vedtakene er klubbet, sier Stoltenberg.

Trump møter Putin

Etter Nato-toppmøtet, som vil styrke opprustningen mot «trusselen fra øst» skal Trump møte Russlands president Vladimir Putin.

- Jeg mener det er bra at Trump møter Putin, for det er bra med dialog med Russland. Vi må jobbe med et bedre forhold til Russland. Selv uten et forbedret forhold til Russland, så må vi håndtere et vanskelig forhold til Russland. Vi må unngå misforståelser og hendelser som kan komme ut av kontroll.

Vi må kunne håndtere vanskelige forhold. Våre generaler skal kunne snakke sammen. Så det er bra at de møtes. Før det møter Trump alle de allierte og kan drøfte budskapet og Natos holdning til Russland med oss alle, sier Stoltenberg.