DIREKT: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, holder pressekonferanse etter møte med NATO-lederne. Video: AP Vis mer

NATO-møtet i Brussel:

Stoltenberg om Trumps NATO-reprimande: - Budskapet var direkte. Det har vi hørt tidligere

Holdt pressekonferanse etter NATO-møtet i Brussel i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): - Budskapet var direkte. Det har vi hørt tidligere fra Trump. Han har et klart budskap hva angår USAs forpliktelser overfor NATO, men han har også klare forventninger om rettferdig byrdefordeling.

Det sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om USAs president Donald Trumps tordentale til NATO-medlemmenes stats- og regjeringssjefer tidligere i kveld.

Da Donald Trump skulle avduke et minnesmerke etter 9/11-angrepet, endte talen hans med en kraftig reprimande av NATO-landenes betalingsevne.

- 23 av 28 NATO-land betaler ikke sin del, dette er ikke rettferdig for amerikanske skattebetalere, sa Trump.

Og de øvrige 27 stats- og regjeringssjefene i NATO, deriblant Norges statsminister Erna Solberg, sto nærmest skolerett og tok i mot.

Toner ned Trump-reprimanden

Det Stoltenberg imidlertid fokuserte på under pressekonferansen etter NATO-møtets slutt i kveld, var det positive ved Trumps tale og anledningen: avdukingen av et 9/11-minnesmerke.

Minnesmerket symboliserer også den første - og foreløpig eneste - gangen NATO har tatt i bruk artikkel fem, den såkalte sikkerhetsgarantien i NATOs vedtekter som sier at et angrep på et medlemsland er et angrep på alle medlemsland. Deretter gikk NATO inn i Afghanistan.

Flere journalister spurte Stoltenberg om ikke Trump burde ha brukt anledningen til å gi eksplisitt uttrykk for at han støtter denne sikkerhetsgarantien.

- Trump avduket et monument over 9/11 og artikkel fem. Gjennom det sendte han et sterkt signal, men han har også uttrykt sterk støtte til NATO og NATOs kollektive forsvar og sikkerhetsgarantier i møter med meg, og også da vi møttes i Washington for noen uker siden, sa Stoltenberg.

- NATO leverer. Vi har en lang vei å gå, men jeg er veldig glad for at vi etter årevis med nedgang i forsvarsinvesteringer, så har vi snudd utviklingen. Vi har stoppet kuttene og i 2016 hadde vi en betydelig økning.

Seinere la han til:

- NATO er nødt til å investere i forsvar, ikke for å blidgjøre USA, men fordi det er i vår egen interesse.

Mener NATO-land skylder penger

Trump nøyde seg imidlertid ikke med å påpeke at svært få NATO-land bruker to prosent av sin egen BNP på forsvar. USAs president påpekte også at NATO-medlemmene - med et mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar - også «skylder massive summer».

- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering under en tale som skulle handle om 9/11-minnesmerket. Video: AP /Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Over de siste åtte åra har USA brukt mer på forsvar enn alle andre NATO-medlemmer til sammen. Hvis alle NATO-medlemmene hadde brukt bare to prosent av deres BNP på forsvar i fjor, hadde vi hatt ytterligere 119 milliarder dollar å bruke på vårt kollektive forsvar, sa Trump.

Han kalte problemet «kronisk underfinansiering».

- Hvis NATO-land hadde gitt fulle og komplette bidrag, ville NATO vært enda sterkere enn i dag, sa Trump.

Anti-terrorsenter

Før NATO-møtet i det hele tatt hadde funnet sted, hadde noen utfall likevel blitt klare.

NATO skal melde seg inn i den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak. Å melde NATO inn i den USA-ledede koalisjonen sender ifølge generelsekretær Jens Stoltenberg et sterkt politisk signal om at NATO står sammen i kampen mot terror.

Det får også praktiske følger: Informasjonsdeling og koordinering av innsatsen mot terror blir bedre. I tillegg oppretter NATO en avdeling for etterretning ved NATOs hovedkvarter i Brussel. Dette sentret, som skal ledes av en egen koordinator, skal bidra til etterretning og analyse i kampen mot terror.

Avdelingen skal ha særlig fokus på fremmedkrigere.

Skrøt av vedtakene

Og det var alt dette Stoltenberg var opptatt av å få fram i sin uttalelse som innledet pressekonferansen etter NATO-møtets slutt.

Han var særlig opptatt av å snakke om et mål NATO-landene har blitt enige om å gjøre: Å innføre nasjonale planer for å gjennomføre det såkalte toprosentsmålet, og deretter rapportere om framgangen.

Allerede i desember skal de første planene leveres, ifølge Stoltenberg. I februar neste år møtes forsvarsministerne fra alle NATO-landene for å gå gjennom disse planene. Stoltenberg mener at slike tiltak vil kunne hjelpe NATO-land å nå målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar innen 2024.

Dagbladet oppdaterer saken.